Οικονομία

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Χρονιά πολιτικού ρίσκου το 2015 – Οι κάλπες, τα μεγέθη και οι κίνδυνοι…

Δυσκολίες, στοιχήματα αλλά και δυνατότητα ευκαιριών “βλέπει” για το 2015 στο Χ.Α. ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς.

Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των

εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σε αυτή την περίοδο αντλήθηκαν 8,3 δισ. ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 10,8 δισ. ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου (150 εκατ. ευρώ), νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο ημίχρονο του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις

Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής η αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια. Την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά.

Σε μια ήρεμη σχετικά πολιτική περίοδο η Ελληνική κεφαλαιαγορά μέτρησε εισροές που προσέγγισαν τα 20 δισ. ευρώ, όχι άσχημα για μια οικονομία που το ΑΕΠ βρίσκεται στα 184 δισ. ευρώ. Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 48% και διαμορφώθηκαν σε μέση ημερήσια βάση στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα μετοχικά αμοιβαία εμφάνισαν εκροές (43 εκατ. ευρώ) απόρροια της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και της μεταβλητότητας που εμφάνισε η αγορά στο τέλος της χρονιάς.

Οι ξένοι επενδυτές τέλος συμμετέχοντας ενεργά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αύξησαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς από 49,6% στο τέλος του 2013 σε 62,1% στο τέλος Νοεμβρίου (εξαιρουμένου του ΤΧΣ).

Το 2015, οι προτεραιότητες και οι διεθνείς εξελίξεις

Τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση που πλέον έχει υιοθετηθεί από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με το χαμηλό ενεργειακό κόστος διατηρούν διεθνώς τις προσδοκίες των επενδυτών στο απόγειο και για το 2015. Οι μετοχές φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο αφού αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και εκτιμήσεων για υψηλότερα εταιρικά κέρδη. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη θα κινηθεί σε μια χρονιά που το πολιτικό ρίσκο θα είναι αυξημένο.

Γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Μ. Βρετανία (7/5), στην Τουρκία (13/6), στην Πολωνία (Οκτώβριος), στην Πορτογαλία (11/10) και στην Ισπανία (20/12). Αρκετά πιθανή φαίνεται και η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα στις 25/01 ή την 1/02 εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου την προσεχή ∆ευτέρα. Από το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά θέματα ξεκινάει η προσέγγιση της Ελληνικής αγοράς το 2015. Κάθε σενάριο διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί με διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο.

Οι κάλπες και η ελκυστικότητα της αγοράς

Η προσφυγή στις κάλπες στο ξεκίνημα της χρονιάς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών. Οι ξένοι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής η οποία ήδη έχει αποτυπωθεί στην υποχώρηση των συναλλαγών σε ομόλογα και μετοχές. Το επιθυμητό σενάριο για την αγορά θα είναι η διαμόρφωση μια κυβέρνησης ή κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα με επιτυχή τρόπο και θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την ελάφρυνση/επιμύκηνση του χρέους.

Το δυσμενές σενάριο είναι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο με επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης. Η συμπίεση του χρόνου δεν θα είναι μόνο καθοριστική για την διατήρηση της θετικής δυναμικής των δεικτών (ΑΕΠ, Ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και για την εστίαση της χώρας από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές. Και τα δύο σενάρια διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες μεταβλητότητας καθώς ήδη η αγορά έχει εκτροχιαστεί από τα μεγέθη επιτείνοντας κάποιες επιμέρους υπερβολές στις ελληνικές μετοχές.

Θεμελιωδώς η αγορά διαπραγματεύεται στις 11 φόρες την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν την κερδοφορία στα 3,5 δισ. ευρώ με σημαντική συνεισφορά και από τον τραπεζικό κλάδο στον οποίο γίνεται η υπόθεση σταθεροποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά διαπραγματεύεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 14,5 φορών επομένως σε επίπεδο εκτιμήσεων η αγορά παρουσιάζει ελκυστικότητα η οποία απομειώνεται από την αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου (risk premium) τα οποία επικρατούν για τις ελληνικές αξίες.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι έχοντας διανύσει πέντε συνεχόμενα έτη ύφεσης οι εταιρείες που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες είναι πλέον πολύ ευδιάκριτες και παρά τα αρνητικά μεγέθη της οικονομίας κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν την
μόχλευση τους.

Σε αυτές τις εταιρείες καθώς και σε όσες έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό εκτιμούμε ότι μπορούν να διατηρηθούν ή να χτισθούν σταδιακά θέσεις όσο η κατάσταση παραμένει ασαφής σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε μια συγκυρία μεγαλύτερης επενδυτικής ορατότητας. Η παρουσίαση αυτή δεν αποτελεί επενδυτική πρόταση ή προτροπή αγοράς / πώλησης μετοχών

Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Τεχνικά η χρονιά κλείνει κοντά στο χαμηλό έτους έχοντας δει το υψηλό στα μέσα Μαρτίου στις 1.379 μονάδες. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της αγοράς από το Σεπτέμβριο και μετά, έχοντας οδηγήσει την αγορά σε συνεχή χαμηλά.

Οι επόμενες στηρίξεις της αγοράς βρίσκονται στις 780 και 650 μονάδες ενώ ανοδικά η ζώνη των 1100 μονάδων λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης αντίστασης.

Η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων δεν βοηθά ιδιαίτερα την αλλαγή τάσης, πλέον η αγορά έχει μεγαλύτερη στάθμιση στις τραπεζικές αποτιμήσεις από τις οποίες συνήθως δίνονται και τα σήματα που διαμορφώνουν την τάση.

Συμπερασματικά το 2015 ξεκινάει απαισιόδοξα τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγραμματική εικόνα του Γενικού ∆είκτη, έχοντας ακόμα περιθώρια υποχώρησης πριν από κάποια δυναμική ανοδική αντίδραση. Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί και αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία του 2012 θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωμα (ημερήσιοι τζίροι 40 – 50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός ∆είκτης αλλάξει πορεία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu