Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον υπ. Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, για διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική ρευστότητα και μείωση των προμηθειών
Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως επισημαίνει:
-Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε έσοδα πάνω από 7 δις ευρώ το 2023 για τις Τράπεζες, χωρίς να έχουν δοθεί επιπλέον δάνεια. Στα έσοδα αυτά που οφείλονται μόνο στην αύξηση των επιτοκίων προστίθενται και τα αυξημένα έσοδα από τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το πρόστιμο που επιβλήθηκε.
-Τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το επιτόκιο χορηγήσεων είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη, με την απόκλιση να υπερβαίνει το 43% στα καταναλωτικά δάνεια.
-Παρά την κερδοφορία των τραπεζών, δεν χορηγούνται νέα δάνεια ενώ το 90% όσων ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα είναι αποκλεισμένο από την τραπεζική ρευστότητα και τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.
– Το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανταγωνισμό, σύμφωνα και με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, την στιγμή που οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97% της αγοράς.
Προβάλλοντας ως εύλογο το ερώτημα εάν υπάρχει στη χώρα μας τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας’’, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που ερωτά τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
* Αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική ρευστότητα και να μειωθούν οι προμήθειες.
* Αν προτίθεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο πιθανής αντι-ανταγωνιστικής πρακτικής στην λειτουργία των τραπεζών, ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Performance: Ολοκλήρωσε το έργο Backup as a Service για τη ΔΕΔΔΗΕ
- Unicredit: Στα 2,63 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2025
- Amazon: Σχεδιάζει αντικατάσταση 600.000 θέσεων εργασίας με ρομπότ μέχρι το 2033
- Κλοπή στο Λούβρο: Ελληνική ιστοσελίδα διαφημίζει γερανούς για το επόμενο «μεγάλο κόλπο»
- Διπλή παραίτηση για τον Αντιπρόεδρο της Δωδώνη, Ι. Βιτάλη
- Champions League: Τι πιθανότητες έχει ο Ολυμπιακός για πρόκριση στην επόμενη φάση;
- SpaceX: Ξεπέρασε τους 10.000 δορυφόρους Starlink σε τροχιά
- Tέλος ο R. Poti από την Edison Hellas, ποιος είναι ο Fab. Mattana που τον διαδέχεται
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις