Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε τους δασμούς παράνομους, πάνω από 130 δισ. δολάρια διεκδικούνται, αλλά οι επιστροφές μπορεί να καθυστερήσουν για χρόνια.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ξεκινούν μαζικές διεκδικήσεις επιστροφής χρημάτων, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκρινε παράνομους κάποιους από τους δασμούς (συγκεκριμένα τους έκτακτους δασμούς), που είχε επιβάλει ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα ποσό πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο πληρώθηκε τα τελευταία χρόνια από εισαγωγείς και τελικά μεταφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε με ψήφους 6-3 ότι ο πρόεδρος υπερέβη την εξουσία του, χρησιμοποιώντας νόμο περί έκτακτης οικονομικής ανάγκης για να επιβάλει δασμούς σε δεκάδες χώρες. Ωστόσο δεν καθόρισε ποιοι δικαιούνται επιστροφές ούτε πώς θα γίνουν, αφήνοντας το ζήτημα σε κατώτερα δικαστήρια και ανοίγοντας τον δρόμο για πολυετείς νομικές διαμάχες.
Μετά την απόφαση, εμπορικές ενώσεις και κλαδικές οργανώσεις από λιανεμπόριο μέχρι ένδυση και υπόδηση απαίτησαν άμεση και απλή διαδικασία αποζημιώσεων. Υποστηρίζουν ότι τα χρήματα ανήκουν στους εισαγωγείς και ότι η επιστροφή τους θα ενισχύσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, συνασπισμοί μικρών εταιρειών ζητούν αυτόματες επιστροφές χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως, εκφράζεται σκεπτικισμός για το πότε ή ακόμη και αν θα καταβληθούν τα χρήματα. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, ενώ αναλυτές προβλέπουν ότι οι υποθέσεις θα εξετάζονται ξεχωριστά και οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά, με ορισμένες εταιρείες να ενδέχεται να μη λάβουν ποτέ αποζημίωση.
Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, έχουν ήδη εισπραχθεί τουλάχιστον 133,5 δισ. δολάρια από τους συγκεκριμένους δασμούς, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό έως και τα 200 δισ. δολάρια. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι περίπου το 90% του κόστους τελικά επιβαρύνθηκε από αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Οι δασμοί είχαν επιβληθεί το 2025 σε πολλές χώρες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στην Κίνα και εισφορές σε Καναδά και Μεξικό στο πλαίσιο εμπορικής και πολιτικής πίεσης. Μετά την ακύρωσή τους, αναμένεται κύμα νέων αγωγών από εταιρείες που τώρα επιχειρούν να ανακτήσουν τα ποσά που κατέβαλαν, εγκαινιάζοντας μια μακρά δικαστική μάχη με μεγάλες οικονομικές συνέπειες.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε εκδικητικά ως συνήθως, και δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει νέους δασμούς της τάξης του 10% στις εισαγωγές, που δείχνει ότι η εμπορική του πολιτική θα συνεχιστεί αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Renault, VW και Stellantis υψώνουν ευρωπαϊκό τείχος απέναντι στα κινεζικά EV
- Το Brent στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο καθώς προεξοφλείται συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει τους κανόνες της Wall Street
- Η SpaceX μπήκε στο Nasdaq σαν πύραυλος και έδωσε ώθηση στη Wall Street
- Κοντά σε αρχική συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, παρά τη νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ
- «Χρυσός» Λάριν για τον Καναδά, 1-1 με τη Βοσνία
- ΗΠΑ – Παραγουάη: 4 – 1
- Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Χωρίς ευρωπαϊκή εποπτεία δεν υπάρχει Ένωση Κεφαλαιαγορών»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









