Business Minds

Μαρία Βαθυλάκη: Είναι αποστολή να δίνεις στους ανθρώπους λόγο να έρχονται στη δουλειά με χαμόγελο και έμπνευση

Financialreport.gr

Η κυρία Μαρία Βαθυλάκη.

HR Director EURASIA στον οίκο Moët Hennessy του ομίλου LVMH - Επιβλέπει 28 χώρες

Μετά την προαναγγελία των προηγούμενων ημερών, το FinancialReport.gr εγκαινιάζει στην πράξη την ενότητα Business Minds, προσκαλώντας δυναμικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις αγωνίες τους,  τις επιτυχίες και, γιατί όχι, και τις αποτυχίες από τις οποίες μαθαίνουν και προχωρούν προοδεύοντας είτε μεμονωμένα ως επαγγελματίες είτε ως  ομάδες.

Τον κύκλο της ενότητας ανοίγει σήμερα η κυρία Μαρία Βαθυλάκη, διευθύντρια HR για την περιοχή EURASIA του διεθνούς οίκου Moët Hennessy, με πολυδιάστατο ρόλο και αρμοδιότητες σε 28 χώρες.  Η κυρία Βαθυλάκη περιγράφει πως ξεκίνησε, τις προκλήσεις που συνάντησε, τις δυσκολίες της δουλειάς και τις αξίες, που ακολούθησε και την οδηγούν σε μία αξιοζήλευτη επαγγελματική καριέρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πώς διαμορφώθηκε η επαγγελματική σας πορεία μέχρι να αναλάβετε το ρόλο της υπεύθυνης HR για την Ευρώπη και την Ασία στη Moët Hennessy; Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στην καριέρα σας;

Η διαδρομή είχε πολλά και διαφορετικά βήματα που με έκαναν σταδιακά, αλλά συστηματικά, να επιβεβαιώνω τι είναι αυτό που τελικά με γοητεύει στο HR.
Υπάρχουν στιγμές που δεν αλλάζουν την καριέρα σου, αλλάζουν εσένα, και για εμένα αυτή ήταν η στιγμή που επέλεξα το HR μέσα από ένα μάθημα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην ψυχολογία. Επιλέγοντας το μάθημα Business Psychology, αμέσως, είπα: “Αυτό θέλω να κάνω!”, εμπνευσμένη από την καθηγήτρια μου, τότε.

Σε έναν κόσμο γεμάτο αριθμούς και διαδικασίες, εγώ επέλεξα τους ανθρώπους, επέλεξα να είμαι αυτή που τους ακούει, το χέρι που στηρίζει  και το μάτι που διακρίνει το ταλέντο. Είναι αποστολή να δίνεις στους ανθρώπους λόγο να έρχονται στη δουλειά με χαμόγελο και να φεύγουν με έμπνευση και να τους φέρνεις πιο κοντά στα όνειρα τους.

Ξεκίνησα με πρακτική στον τραπεζικό κλάδο, όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου για να πάρω τις βάσεις και συνέχισα στην Coca-Cola 3E, όπου τα ερεθίσματα και οι πρακτικές διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές γνώσεις και την προσέγγισή μου στο ρόλο που έχω σήμερα. Δουλεύοντας στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών γνώρισα εταιρείες που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και μετά ήρθε η στιγμή που εντάχθηκα στον Όμιλο LVMH, το μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών προϊόντων, και συγκεκριμένα στην Parfums Cristian Dior για 8 χρόνια και στη Moët Hennessy τους τελευταίους μήνες, όπου μπορώ να πω πως βρήκα “τη θέση μου” και την ταυτότητά μου.  Όμως, όλα αυτά είναι τα βήματα που επιβεβαιώνουν κάθε φορά την επιλογή μου να ασχοληθώ με το HR.

Αναγνωρίζοντας τη διεθνή διάσταση του ρόλου σας, σε τόσο διαφορετικές αγορές, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και πώς προσαρμόζετε τις στρατηγικές σας για να ανταποκριθείτε στις πολιτισμικές διαφορές;

Είναι αλήθεια πως η γεωγραφική διασπορά των χωρών είναι μεγάλη και η τακτική φυσική παρουσία μου σε αυτές, προφανώς, δεν είναι εύκολη και πάντα εφικτή.  Όμως, οι ομάδες και τα στελέχη χρειάζεται να αισθανθούν αμεσότητα, προσβασιμότητα και εμπιστοσύνη. Προτεραιότητα μου είναι η ουσιαστική σύνδεση με τις ομάδες, που προκύπτει με τη συστηματική επικοινωνία, αλλά και η ειλικρίνεια, ώστε να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Φυσικές συναντήσεις με κάθε ευκαιρία στις χώρες και, βεβαίως, αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τα ταλέντα, όμως, στις διαφορετικές αγορές έχουν διαφορετικές προσδοκίες ανάπτυξης και ανέλιξης. Ένας, ακόμη, στόχος μου είναι να δημιουργηθούν προγράμματα που θα ανταποκρίνονται τόσο στις τοπικές ανάγκες όσο και στους παγκόσμιους στόχους της εταιρείας. Τέλος, σημαντικό είναι να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ένας, επίσης, καθοριστικός παράγοντας είναι η συμπερίληψη, αφού το συγκεκριμένο region ενσωματώνει 28 χώρες, συνεπώς και 28 διαφορετικές κουλτούρες.

Είναι γνωστό πως η Moët Hennessy δραστηριοποιείται στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, όπου η εικόνα και η ποιότητα θεωρούνται πρωταρχικής σημασίας. Πως προσελκύετε κορυφαία ταλέντα σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αξίες της μάρκας;
Στην προσέλκυση των ταλέντων, κατά την άποψη μου, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει, “ο σωστός άνθρωπος, τη σωστή στιγμή, στη σωστή θέση”. Αυτός ο κανόνας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προσέλκυση και ανάπτυξη ταλέντων. Στη Moët Hennessy, αυτή η προσέγγιση δεν εφαρμόζεται μόνο ως HR στρατηγική, αλλά ως φιλοσοφία που διαπερνά όλη την οργανωσιακή κουλτούρα. Πώς, όμως, υλοποιείται αυτό στην πράξη;

Σωστός Άνθρωπος – Η Επιλογή των Κορυφαίων Ταλέντων

Στη Moët Hennessy, ο “σωστός άνθρωπος” δεν είναι απλώς κάποιος με τα σωστά προσόντα. Είναι εκείνος που μοιράζεται το ίδιο πάθος για την τελειότητα, την καινοτομία και την πολυτέλεια. Αναζητούμε άτομα που βλέπουν τη Moët Hennessy όχι μόνο ως εργοδότη, αλλά ως πλατφόρμα για να εκφράσουν το όραμά τους και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα. Οι υποψήφιοι δεν προσέρχονται απλώς για ένα ρόλο. Έρχονται για να ενταχθούν σε μια κοινότητα που δημιουργεί αξία πέρα από το προϊόν.

Σωστή Στιγμή – Η Στρατηγική Χρονική Στόχευση

Σε ένα τόσο δυναμικό κλάδο, η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι κρίσιμοι παράγοντες. Η Moët Hennessy διασφαλίζει ότι κάθε προσέλκυση ταλέντου γίνεται στη σωστή στιγμή, όταν η εταιρεία και το άτομο βρίσκονται στο σημείο κορύφωσης της εξέλιξής τους. Δημιουργούμε δίκτυα ταλέντων, όχι μόνο για τρέχουσες ανάγκες, αλλά και για μελλοντικές ευκαιρίες. Εντοπίζουμε άτομα που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές δεξιότητες και διατηρούμε επαφή ώστε, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, να είμαστε οι πρώτοι που θα σκεφτούν, καλλιεργούμε το ενδιαφέρον για τον οργανισμό μας, ώστε να είμαστε στην κορυφή των επιλογών τους όταν οι ευκαιρίες ανοίγουν.

Σωστή Θέση – Ευθυγράμμιση Ταλέντου με Όραμα

Η πολυτέλεια δεν είναι απλώς προϊόν. Είναι εμπειρία. Και για να δημιουργηθεί αυτή η εμπειρία, κάθε εργαζόμενος πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, εκεί όπου οι δεξιότητές του μπορούν να ενισχύσουν το brand storytelling. Στη Moët Hennessy, κάθε νέο μέλος λαμβάνει εξατομικευμένο πλάνο ανάπτυξης, που συνδέει τις προσωπικές του φιλοδοξίες με τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. “Talent Matching”: εφαρμόζουμε ένα σύστημα εσωτερικής κινητικότητας, που επιτρέπει στους ανθρώπους μας να εξερευνήσουν νέους ρόλους, να ηγηθούν projects και να ενδυναμωθούν μέσω cross-functional συνεργασιών.

Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε το ταλέντο που θα μας επιλέξει και που θα απολαύσει τη διαδικασία με την ένταξή του στη Moët Hennessy καθώς, όπως λέμε στον Όμιλο: “Δημιουργούμε Εμπειρία”.

Το θέμα της ισότητας και της ηγεσίας παραμένει πάντα επίκαιρο. Ως γυναίκα σε ηγετική θέση, σε έναν κλάδο που ιστορικά κυριαρχούνταν από άνδρες, ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και ποιες συμβουλές θα δίνατε σε νέες επαγγελματίες, οι οποίες φιλοδοξούν να φτάσουν σε αντίστοιχες θέσεις;
Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί εάν πραγματικά βρήκα “εμπόδια” ή είχα να διαχειριστώ προκλήσεις, αναφορικά με τις ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση.  Εάν υπήρχαν, νομίζω δεν τα έβλεπα ή, πιο σωστά, επέλεγα να μη τα δω. Και, για να γίνω πιο συγκεκριμένη, δεν έδωσα χώρο στον εαυτό μου να πιστέψει ότι δεν μπορώ να κατακτήσω κάτι, πέρα και από την ηγεσία, και μέχρι σήμερα δεν έχω διαψευστεί. Επιλέγω να μην δίνω περαιτέρω χώρο στα στερεότυπα, που ήδη έχουν πάρει αρκετό με τη στάση μου και τις πράξεις μου. Και στο δικό μας κλάδο, πρόκληση δεν είναι μόνο η ισότητα ή το φύλλο στην ηγεσία, αλλά και η θέση του HR ευρύτερα σε έναν οργανισμό. Πιστεύω πως η στάση μας στα πράγματα καθορίζει το αποτέλεσμα, γιατί μας κάνει να επιλέγουμε πού θέλουμε να ανήκουμε. Είναι ο σεβασμός προς την ατομικότητά μας και την προσωπικότητά μας.

Όταν βρίσκεσαι στο τραπέζι με ανώτερα στελέχη, η φωνή σου μπορεί να αμφισβητείται περισσότερο από ότι των ανδρών συναδέλφων σου. Η πρόκληση δεν είναι μόνο να ακουστείς, αλλά να ακουστείς με το σωστό τρόπο. Αντί να υψώνεις τη φωνή σου, ύψωσε την ποιότητα των επιχειρημάτων σου. Να είσαι προετοιμασμένη, να στηρίζεις τις απόψεις σου με δεδομένα και να διεκδικείς, με αυτοπεποίθηση, τη θέση σου στο τραπέζι των αποφάσεων.

Σε πολλούς κλάδους, η ηγεσία εξακολουθεί να ταυτίζεται με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που, όταν εκφράζονται από γυναίκες, συχνά θεωρούνται “σκληρά” ή “αλαζονικά”. Ο καθένας οφείλει να βρει τη δική του φωνή ηγεσίας. Αποφεύγω να προσπαθώ να μιμηθώ τα παραδοσιακά πρότυπα. Αντ’ αυτού, προσπαθώ να φωτίσω τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να βλέπεις το μεγαλύτερο όραμα.

Όταν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι λίγες, είναι εύκολο να αισθανθείς απομονωμένη. Η έλλειψη προτύπων και μεντόρων δημιουργεί ένα κενό αναφορικά με την καθοδήγηση και την υποστήριξη. Φαίνεται πως αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο και δημιουργείται σταδιακά ένα δίκτυο υποστήριξης. Σε γυναίκες συναδέλφους και στελέχη προτείνω να αναζητήσουν άλλες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, ακόμα και εκτός του ίδιου κλάδου, και να διασυνδεθούν μαζί τους. Είναι σημαντικό να ζητάμε καθοδήγηση και να δημιουργούμε ισχυρές συμμαχίες.

“Αντί να εστιάζεις στο να αποδείξεις ότι αξίζεις τη θέση σου, εστίασε στο να αφήσεις μια θετική επίδραση στον οργανισμό σου. Δούλεψε στρατηγικά, άφησε το αποτύπωμά σου και δείξε ότι η ηγεσία σου μπορεί να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει άλλους”, είναι η συμβουλή που υπενθυμίζω, αλλά και μοιράζομαι, όταν χρειαστεί.

Οι σύγχρονες τάσεις, που αφορούν τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία, απασχολούν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πώς βλέπετε το μέλλον του HR στον κλάδο των πολυτελών προϊόντων και ποιες αλλαγές προβλέπετε ότι θα επηρεάσουν τη διαχείριση ταλέντων τα επόμενα χρόνια;
Ο κλάδος των πολυτελών προϊόντων βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπου η βιωσιμότητα και η τεχνολογία δεν αποτελούν πλέον απλώς τάσεις, αλλά θεμελιώδη στοιχεία στρατηγικής. Το HR, σε αυτό το περιβάλλον, δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής, πρέπει να ηγείται της αλλαγής, δημιουργώντας μια νέα, ανθρωποκεντρική και βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση ταλέντων.

Η βιωσιμότητα έχει μετατραπεί από εναλλακτική προσέγγιση σε βασικό άξονα ανάπτυξης. Η έννοια του πολυτελούς προϊόντος δεν αφορά, πλέον, μόνο την υψηλή αισθητική και την ποιότητα, αλλά και την υπεύθυνη παραγωγή και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Η ζήτηση για ταλέντα με γνώσεις στη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και την υπεύθυνή επιλογή και συνεργασία προμηθευτών θα εκτοξευθεί. Το HR θα πρέπει να επενδύσει στην προσέλκυση και ανάπτυξη ειδικών που θα ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στο DNA της εταιρείας. Οι νέες γενιές ταλέντων επιλέγουν εργοδότες που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στις αξίες τους. Το HR θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αφήγηση του brand, προβάλλοντας τις πρακτικές βιωσιμότητας και τη δέσμευση της εταιρείας για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η έννοια του “Green Compensation” μπορεί να ενταχθεί στις αποδοχές, περιλαμβάνοντας κίνητρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή green days για εθελοντικές δράσεις.

Η τεχνολογία δεν αλλάζει απλώς τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τον τρόπο που προσελκύουμε, αναπτύσσουμε και διατηρούμε ταλέντα. Στον κλάδο των πολυτελών προϊόντων, η εξατομίκευση μέσω data analytics, AI και ψηφιακών εργαλείων θα καθορίσει το HR του μέλλοντος. Η χρήση data analytics θα επιτρέπει την ανάλυση των προτιμήσεων των εργαζομένων, παρέχοντας στοχευμένα προγράμματα ανάπτυξης και κινήτρων. Ένα πολυτελές brand μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες ευκαιρίες καριέρας, με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου.

Οι αλγόριθμοι θα χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των αναγκών σε ταλέντο, τη διαχείριση απόδοσης και τoν εντοπισμό μελλοντικών ηγετών. Η προληπτική διαχείριση ταλέντων θα επιτρέπει την άμεση προσαρμογή στις αγοραστικές τάσεις και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Τα πολυτελή brands θα δημιουργήσουν ψηφιακές ακαδημίες, που θα προσφέρουν εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση πελατειακών εμπειριών. Οι ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες θα προσφέρουν στοχευμένα προγράμματα, συνδέοντας τους εργαζομένους με τους κορυφαίους ειδικούς της βιομηχανίας. Οι ηγέτες του μέλλοντος δεν θα είναι μόνο εξαιρετικοί διαχειριστές ανθρώπων, αλλά και ειδικοί στην τεχνολογία. Η ισορροπία ανάμεσα στην ανθρώπινη ευαισθησία και τη ψηφιακή καινοτομία θα αποτελέσει την πιο σημαντική δεξιότητα.

Το HR θα χρειαστεί να δημιουργήσει προγράμματα ηγεσίας, που ενσωματώνουν την τεχνολογική εκπαίδευση, τη ψηφιακή στρατηγική και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Η συνεργασία μεταξύ τμημάτων θα ενισχυθεί. Οι ηγέτες θα χρειαστεί να διαχειρίζονται ευέλικτες ομάδες που λειτουργούν σε διαφορετικές χρονικές ζώνες και περιβάλλοντα εργασίας, από φυσικά καταστήματα μέχρι ψηφιακές πλατφόρμες.
Η νέα πολυτέλεια δεν θα αφορά μόνο τα προϊόντα υψηλής αισθητικής, αλλά και τις εμπειρίες, την αυθεντικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το HR θα πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις αξίες στην εταιρική κουλτούρα.

Τα πολυτελή brands θα ενθαρρύνουν την πολιτισμική ποικιλομορφία, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση διαφορετικών φωνών, που μπορούν να προσδώσουν νέα προοπτική στο brand storytelling. Συνοψίζοντας, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού οφείλει, αρχικά, να κρατήσει τους ανθρώπους ενημερωμένους και αφυπνισμένους αναφορικά με τη βιωσιμότητα και να κάνει ενέργειες που θα τους εμπλέκει, ώστε να δημιουργηθούν εμπειρίες και βιώματα. Έτσι, ο κάθε ένας ξεχωριστά, μπορεί μετά να αφήσει και το δικό του θετικό αποτύπωμα. Αναφορικά με την τεχνολογία, θα πρέπει να την παρακολουθούμε, να την εντάσσουμε στην καθημερινότητα, όμως, ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε και την προσωπική δημιουργικότητα. Σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να παρέχονται τα εργαλεία και η εκπαίδευση που θα ενδυναμώσουν τους εργαζομένους, ώστε να μην την αισθανθούν ως απειλή αλλά, περισσότερο, ως επιπρόσθετη υποστήριξη για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.  Όμως, το HR χρειάζεται δίπλα του, πάνω από όλα, leaders με όραμα και υπευθυνότητα, που θα ενισχύουν το έργο του.

Ποια είναι η Μαρία Βαθυλάκη

Η Μαρία Βαθυλάκη είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και αξιολογήτρια εξεταστικών κέντρων προσλήψεων προσωπικού.
Το 2004 εντάχθηκε στην
CocaCola 3Ε, όπου παρέμεινε έως το 2013 και ακολούθησε η συνεργασία της με την Creta Farms, όπου κατείχε το ρόλο HR Business Partner & Performance Management Manager.
Το 2015 απασχολήθηκε στο συμβουλευτικό κλάδο ως εξωτερικό συνεργάτης και το Σεπτέμβριο του 2017 εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου
LVMH, κατέχοντας τη θέση Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στην Parfums Christian Dior Ελλάδος, όπου παρέμεινε μέχρι το 2025. Σήμερα είναι HR Director EURASIA για τη Moët Hennessy, επιβλέποντας 28 χώρες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu