Διεθνή

Μαρκ Ρούτε: Ομόφωνα, ο επόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ – Αναλαμβάνει στις 2 Οκτωβρίου

Επιλέχθηκε για τη θέση μετά την ομόφωνη συμφωνία των 32 μελών της συμμαχίας

Ο Μαρκ Ρούτε επιλέχθηκε για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, μετά την ομόφωνη συμφωνία των 32 μελών της συμμαχίας. Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ μετά από επτά μήνες προεκλογικής εκστρατείας.

Έπειτα και από τις εγκρίσεις που έλαβε από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε σήμερα, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Ρουμάνος Πρόεδρος είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου, ένα σχεδόν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, χροιά σημαντική για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.

Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν στον Ρούτε, χάρη στην ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς διαφορετικών καταβολών.

Η επιβεβαίωση του Ρούτε για τη θέση του γ.γ του ΝΑΤΟ σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Η καμπάνια του Ρούτε για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ ήταν ένα μακρύ ταξίδι. Έχει κάνει εκστρατεία για τη θέση αυτή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έχει επικριθεί ότι δεν είναι αρκετά ενεργός στην αναζήτηση υποστήριξης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αμφισβήτησαν την στήριξή του πριν από το 2014 για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας. Επίσης ο Ρούτε έχει σειρά αποτυχιών στο ενεργητικό του στο να φέρει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της 14χρονης πρωθυπουργίας του στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, από την άλλη και μέχρι πρότινος βασικός αντίπαλος του Ρούτε ξεκίνησε καθυστερημένα την αναζήτηση συμμαχιών για το πρόσωπό του. Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, τα δύο τρίτα όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί υπέρ του Ρούτε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίμηνης κούρσας του, κατάφερε να κερδίσει μόνο μία ψήφο μεταξύ των 32 συμμάχων, αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ψήφο του για να εξασφαλίσει την εξαίρεση της Ουγγαρίας από τα καθήκοντα και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η παράταση της θητεία Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Η επιλογή του Ρούτε ακολουθεί επίσης μια μακροχρόνια διαδικασία καθώς η θητεία του προκατόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ που παρατάθηκε τέσσερις φορές.

Το 2017, οι σύμμαχοι επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Το 2019, μετέφεραν αυτή την ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε νέα παράταση, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον περασμένο Ιούλιο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα κατά ένα χρόνο.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η συμμαχία θα βρει έναν καλό διάδοχο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Politico την περασμένη εβδομάδα.

Η αλλαγή της Ουγγαρίας και η στήριξη στον Ρούτε

O Ρούτε επιλέχθηκε σε μεγάλο βαθμό επειδή θεωρείται ως ένας έμπειρος πολιτικός στη διεθνή σκηνή. Ο Ρούτε, η κυβέρνηση του οποίου υπήρξε φωνή υπέρ του σεβασμού των κανόνων κράτους δικαίου στην ΕΕ, συναντήθηκε με τον Όρμπαν στο περιθώριο δείπνου των ηγετών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Όρμπαν απέσυρε τις αντιρρήσεις του. Εξηγώντας την απόφασή του ανέφερε ότι «καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συμφωνήσαμε ότι κανένα ουγγρικό προσωπικό δεν θα λάβει μέρος στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και δεν θα χρησιμοποιηθούν ουγγρικά κονδύλια για την υποστήριξή τους. Το επόμενο βήμα αυτή την εβδομάδα ήταν να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία και θα συνεχίσει να το πράττει, εάν γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υπό το φως της δέσμευσής του, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γ.γ του ΝΑΤΟ».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu