Οικονομία

Marketwatch: Οι Aμερικανοί επενδυτές πρέπει να μείνουν μακριά από τα ελληνικά ομόλογα

Να σκεφτούν διπλά πριν προχωρήσουν στην αγορά ελληνικών, ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων, συμβουλεύει τους επενδυτές το Marketwatch.

Χθες Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά στην ιστορία, εν μέσω προσδοκιών για την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνει το δημοσίευμα του αμερικανικού Marketwatch.

Παρά το γεγονός ότι αναδεύεται μια bull market για τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), τα ομόλογα δεν αυτά δεν αποτελούν μια έξυπνη επιλογή για τους αμερικανούς επενδυτές, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί το Marketwatch, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επενδυτές μετατρέπουν τα δολάρια τους σε ευρώ πριν επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα, γεγονός που τους επιβαρύνει με ένα επιπλέον ρίσκο από την αγορά συναλλάγματος.

Εάν το ευρώ εξακολουθήσει να υποχωρεί, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, θα πρέπει να αποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη για να καταστήσουν κερδοφόρα την επένδυση , εξηγεί η Kathy Jones, αντιπρόεδρος το Schwab Center for Financial Research.

Παράλληλα, όταν κάποιες αποδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους είναι σχεδόν αρνητικές το ρίσκο είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί.

Ο Tom di Galoma, επικεφαλής για το trading χρέους και επιτοκίων στην ED & F Man Capital Markets, σημειώνει επίσης ότι ελλοχεύει ο φόβος η αντίδραση της αγοράς να είναι υποτονική, ακόμη και σε ενδεχόμενη ανακοίνωση αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Τέλος, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας.

Σε σχετικό σημείωμα η Michala Marcussenτης Societe Generale, αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Παράλληλα, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται να έχουν επιστρέψει. Στην Ισπανία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Podemos, που υποστηρίζει μια τέτοια αναδιάρθρωση προηγείται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu