Τράπεζες

Με 70 – 75 ακίνητα η Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας Χανίων

Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Χανίων, στα Χανιά.

Η σύσταση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί εντός του α' δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο του ομίλου της Τράπεζας Χανίων, για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Σχετική αναγγελία είχε κάνει ο πρόεδρος της τράπεζας Χανίων,  Μιχαήλ Μαρακάκης στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όπως δηλώνει στο Financial Report,  ο Γιώργος Ανδρουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Κρητικά Ακίνητα (θυγατρική της Τράπεζας Χανίων, που συμμετέχει στο νέο εταιρικό σχήμα) αυτές τις ημέρες συντάσσεται και υπογράφεται το καταστατικό της εταιρείας. Αμέσως μετά θα κατατεθεί για την ίδρυση της νέας ΑΕΕΑΠ, δηλαδή της ειδικού τύπου εταιρείας, που θα συστήσουν από κοινού η Τράπεζα Χανίων με ποσοστό συμμετοχής 60% και η Κρητικά Ακίνητα με ποσοστό συμμετοχής 40%.

Ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η υπό σύσταση εταιρεία έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις από την αρμόδια εποπτική αρχή που είναι η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται 70-75 ακίνητα με εισφορά σε είδος. Αυτά τα ακίνητα θα αποτελέσουν και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο σύμφωνα με τη  σχετική αποτίμηση θα ανέλθει σε 36 εκατ. ευρώ.

Σκοπός της ίδρυσης είναι να γίνει η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο όμιλος της Τράπεζας Χανίων πιο αποτελεσματική και διαφανής, κάνοντας χρήση και των φορολογικών κινήτρων, που ισχύουν για τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη στόχος είναι οι αποδόσεις των εσόδων (δηλαδή των ενοικίων) ως προς την αξία των ακινήτων να ανέρχονται στο 6%.

Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση επαγγελματικών ακινήτων, οικιστικών και στην παραθεριστική κατοικία.

Δύο από τα ακίνητα ορόσημα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκια ακινήτων είναι το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Χανίων και το Εμπορικό Κέντρο Πλατανιάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, η εταιρεία διαθέτει μεγάλες εκτάσεις, που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, προσθέτοντας αξία στο χαρτοφυλάκιο.

Επίσης, θα είναι η πρώτη ΑΕΑΕΠ  μέσω της οποίας κάποιος θα μπορεί να αγοράσει ακίνητα στην Κρήτη αν και όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η δυνατότητα να μετέχουν ιδιώτες στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω αύξησης κεφαλαίου με μετρητά ή εισφορά σε είδος θα δοθεί σε δεύτερο στάδιο ενώ το αργότερο σε δύο χρόνια, η εταιρεία υποχρεούται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το εμπορικό κέντρο ιδιοκτησίας της νέας εταιρείας ακινήτων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu