Πώς ζουν και πώς τρέφονται και τί κίνδυνοι υπάρχουν
Ως ένας προορισμός αναδεικνύεται τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα στους εργαζόμενους από την Ινδία, με τους ίδιους, μάλιστα, να επιλέγουν τη χώρα μας λόγω του καλού κλίματος και των υψηλότερων μισθών σε σχέση με άλλα κράτη όπως είναι η Σαουδική Αραβία. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με νομικές πηγές, εξακολουθεί να υφίσταται έλλειψη σταθερού κανονιστικού πλαισίου στην οικοδόμηση των διμερών συμφωνιών, καθώς παραμένουν προσκόμματα όπως καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις που αγγίζουν και τους έξι μήνες, καθώς και γραφειοκρατία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και από τις δύο επισκέψεις Μητσοτάκη-Μόντι σε Ινδία και Ελλάδα αντίστοιχα, τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι πρώτοι εργαζόμενοι από τη χώρα δούλεψαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου του 2024, μετά από συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Goldair, σε τμήμα του οδικού άξονα του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, με την Intrakat, καθώς και στο Riviera Tower του Ελληνικού. Εξάλλου, το 2024 είχε ακουστεί ότι και η ΑΒΑΞ θα προχωρούσε σε μετακίνηση εργατών από την Ινδία για να εργαστούν στα έργα της σε Αττική και όχι μόνο. Υπάρχουν, δε, και εργάτες σε ξενοδοχειακά projects στη Μύκονο, μέσω της Zeus International.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, 35 ελληνικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 400 Ινδούς εργαζόμενους, με τον αριθμό αυτόν να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αν ρυθμιστούν οι όροι μετακίνησης και εν γένει το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να γίνει αυτό.
Ρόλο στο να οικοδομηθεί για τα επόμενα χρόνια μια γέφυρα μετακίνησης εργατικών χεριών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία διαδραματίζει η Πρεσβεία της Ινδίας: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων και όχι για μετανάστευση. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα έχοντας προηγούμενα αποκτήσει εμπειρία σε μεγάλα έργα στο Ντουμπάι και τη Σαουδική Αραβία, έχουν αποκτήσει soft skills με τα οποία μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός γιατί τους παρέχει μισθό 880 ευρώ, μεγαλύτερο από την Ινδία η τα ΗΑΕ, καλό καιρό και καλές συνθήκες εργασίας, τα οποία μπορούν να στέλνουν στη χώρα τους και να επενδύουν εκεί σε αγορά γης ή άλλες εργασίες” τονίζει μιλώντας στο Financial Report ο Πρέσβης της Ινδίας Rudrendra Tandon.
Για τον ίδιο υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και έλλειψη κανονιστικού πλαισίου, ωστόσο, σταδιακά και όσο έρχονται περισσότεροι εργαζόμενοι διαμορφώνεται καλύτερα το εργασιακό καθεστώς και μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα πιο σταθερό περιβάλλον συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες.
«Στοχεύουμε σε 3.000-4.000 μετακλήσεις εργαζομένων ετησίως»
Παράλληλα όλο και πληθαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εύρεσης εργασίας σε Ινδούς εργαζομένους στην Ελλάδα, με τις δυσάρεστες εκπλήξεις, όμως, να υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να φέρουν υποψήφιους από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα συνέβη πριν από ενάμισι χρόνο σε γνωστή αλυσίδα εστιατορίων που πλήρωσε εταιρείας-φάντασμα για να της παράσχει εργατικό δυναμικό που τελικά δεν ήρθε ποτέ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Varun Khosla, Managing Director εταιρείας που φέρνει τα δύο τελευταία χρόνια Ινδούς εργαζόμενους στη χώρα μας «δεν βάζουμε απλά κάποιους ανθρώπους σε ένα αεροπλάνο. Έχουμε φροντίσει προηγουμένως να εξασφαλίζουμε ότι πρόκειται για ποιοτικό προσωπικό, το οποίο μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, έχει μάθει και ελληνικά για να μπορεί να επικοινωνεί στο περιβάλλον εργασίας του. Έχουμε γραφεία στην Ελλάδα και προσωπικό για να μάθουμε την εγχώρια αγορά». Όπως προσθέτει ο κ. Khosla, σε συνεργασία με τις εταιρείες παρέχεται αξιοπρεπή τροφή και στέγαση στους εργαζομένους, για τα οποία, τις περισσότερες φορές, πληρώνουν έξτρα οι εταιρείες που τους φέρνουν, σε κάποιες περιπτώσεις τους δίνεται catering ή και χώρο για να μαγειρεύουν. «Παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση στη ζήτηση από την Ελλάδα και στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να φέρνουμε 3-4.000 εργαζομένους ετησίως» επισημαίνει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΜΥ: Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού – Καταιγίδες και σκόνη φέρνει η κακοκαιρία INES
- Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει νομισματικός πόλεμος
- Κοινωνικός τουρισμός 2025: Ρεκόρ με 567.462 αιτήσεις για 1.015.077 επιταγές
- Επένδυση του Halcyon Equity Partners στην AlfaOmega A.E.
- Final Four: Θρύλοι του μπάσκετ προσκεκλημένοι της Ευρωλίγκα στο Αμπου Ντάμπι
- GlobalWafers: Ανοίγει νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ – Σχεδιάζει πρόσθετη επένδυση 4 δισ. δολάρια
- Κωνσταντινούπολη: Ξεκίνησε η συνάντηση Ουκρανίας – Τουρκίας – ΗΠΑ
- Χρηματιστήριο: Ανοδος για τον Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις