Ισραηλινές επιχειρήσεις με διαφορετικά ονόματα ενισχύουν την παρουσία τους στη Λάρισα - Τα πρόσωπα γύρω από το deal ΔΕΠΑ Εμπορίας, Clavenia Ltd, EUSIF Larissa Α.Ε και Volton
Την ώρα που ο ΟΗΕ απευθύνει παγκόσμια πρωτοφανή έκκληση για το κίνδυνο να πεθάνουν από λιμό 14.000 παιδιά στη Γάζα λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανακοινώνει περιχαρής μια ακόμα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με το Ισραήλ και συγκεκριμένα την ισραηλινή Clavenia Ltd για τη συμμετοχή τους στη ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε και την ανάπτυξη νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λάρισα.
Ειρωνεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσης ότι την ώρα που έγινε αυτή η ανακοίνωση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζιβασιλείου, διαβεβαίωνε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικά αυτές τις μέρες που διεξάγονται οι συνεδριάσεις για την προστασία των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες. Η παρέμβαση του Υπουργού έγινε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, μία εκ των οποίων φαίνεται να είναι η Λάρισα Θερμοηλεκτρική, η οποία αποτελεί ισραηλινή επένδυση στη χώρα μας και μάλιστα σε έναν κρίσιμο τομέα όπως αυτός της ενέργειας. Και η ανακοίνωση της εν λόγω συμφωνίας έγινε ακριβώς την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση αυτή.
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο κατέχει το 65% των μετοχών, ενώ η HELLENiQ ENERGY Holdings (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) κατέχει το υπόλοιπο 35%.
Στη σύμπραξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ισαρηλινή Clavenia Ltd συμπεριλαμβάνονται και η EUSIF Larissa Α.Ε και η Volton Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κατέχει το 35% στη σύμπραξη, η Ισραηλινή Clavenia Ltd θα συμμετέχει με 38,5% και η Eursif Λάρισα με 16,5% και η Volton με 10%.
Το background των ισραηλινών εταιριών
Η σύνδεση της Clavenia και της Λάρισας Θερμοηλεκτρικής δεν είναι καινούργια.
Η Λάρισα Θερμοηλεκτρική είναι γνωστό ότι είναι ισραηλινών συμφερόντων και δραστηριοποιείται στηνΕλλάδα από το 2021. Με βάση την ανακοίνωση σύστασης της εταιρίας, ελληνίδα δικηγόρος εμφανίστηκε ως αντιπρόσωπος και πληρεξουσία της Clavenia κατά την υπογραφή της σύστασης της Λάρισας Θερμοηλεκτρικής. Στη σύστασή της, πρόεδρος του ΔΣ είχε τοποθετηθεί ο Βασίλης Μηλιώνης που δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν την εμπλοκή σε σκάνδαλο Energa Hellas Power, όπου και τελικά αθωώθηκε.
Στο ΔΣ μετέχουν τώρα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο ισραηλινός Μπεν Χόριν Ρότεμ, μέλος ο Φρανκ Ροζίν (Frank Roseen), κάτοικος Λουξεμβούργου ενώ στο διοικητικό συμβούλιο μέλος είναι και ένας Έλληνας ο Δημήτρης Μπαλάσης, ο οποίος ήταν από την αρχή της εταιρίας στο διοικητικό σχήμα. Όσον αφορά τα ενεργά μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Financial Report, φαίνεται να είναι και co-founder της Ert Real Estate, ενώ ο Φρανκ Ροζίν φαίνεται και ως Executive Director Capital Markets & Member of the Board στην Aroundtown SA.
Σημειώνεται επίσης ότι το 2022, η Λάρισα Θερμοηλεκτρική εγγράφηκε στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Σχετικά με την Clavenia Ltd, ισραηλινών συμφερόντων και αυτή, με έδρα την Κύπρο φαίνεται από την ανακοίνωση να έχει ως Διαχειριστή Εταίρο της τον Nissan Caspi ο οποίος είχε πρωτομιλήσει για τις επενδύσεις του σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Λάρισα από το βήμα του Athens Energy Summit το 2023.
H Clavenia είναι και ο μόνος μέτοχος της Λάρισας Θερμοηλεκτρικής, όπως προαναφέρθηκε, και είχε λάβει χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύς στα 870 MW από τη ΡΑΑΕΥ το 2021.
Ο ισραηλινός επιχειρηματίας, από την άλλη, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπός της, εμφανίζεται και ως CEO της IP Innovative Power GmbH,η οποία είναι μέρος του ισραηλινού ομίλου εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, G.P. Global Power Ltd. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, η τελευταία ανέλαβε το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας ενός εργοστασίου φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στη Λάρισα προϋπολογισμού της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 870 MW, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της εταιρίας IP Innovative Power GmbH. Ωστόσο, δεν γίνεται σαφές αν πρόκειται για το ίδιο έργο που μετέχουν οι δύο εταιρίες, ή απλώς είναι δύο εταιρίες βιτρίνα η μία της άλλης. Εντυπωσιακά ωστόσο είναι και όσα αποκαλύπτονται από το ΓΕΜΗ, καθώς η IP Innovative Power φαίνεται εγκεγραμμένη στο ελληνικό μητρώο επιχειρήσεων έχοντας ως σύμβουλο-διαχειριστή τον Μπεν Χόριν Ρότεμ, που εμφανίζεται και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Λάρισας Θερμοηλεκτρικής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι υψηλή η πιθανότητα να αλλάζει απλώς η βιτρίνα των ονομάτων των επιχειρήσεων αλλά από πίσω να βρίσκονται οι ίδιοι επιχειρηματίες που δεν σπεύδουν, με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους, να ενισχύσουν τα ισραηλινά τους συμφέροντα στη Λάρισα.
Το ελληνικό ενεργειακό Fund
Σχετικά με την EUSIF Larissa Α.Ε τώρα, πρόκειται για ενεργειακό fund με αποκλειστικό της διαχειριστή την SIREC ENERGY CAPITAL PARTNERS. Η σύνθεση του ΔΣ είναι ως εξής: Διευθύνων Σύμβουλος ο Ευάγγελος Μπάρδης, Πρόεδρος ο Διονύσης Αλυσανδράτος και μέλος ο Λεωνίδας Βέργος, ενώ μάλιστα συστάθηκε το 2024 με αρχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ.
Η EuSif Larissa είναι μέρος του EuSIF fund (European Sustainable Investments Fund) που συστάθηκε το 2021, του ελληνικού επενδυτικού fund που επενδύσει σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας και συγκεκριμένα σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε έργα κυκλικής οικονομίας. Μάλιστα, στο EuSIF fund σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση συμμετέχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η Volton
Η Volton Α.Ε. δραστηριοποιείται ως πάροχος ενέργειας ενώ πρόσφατα μέσω της θυγατρικής Orizon λειτουργεί ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (νοικιάζει υφιστάμενο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από τη Vodafone Ελλάδος και παρέχει δικά της προϊόντα και υπηρεσίες). Ανήκει στη νέα τάξη επιχειρηματιών, που τάραξαν τα νερά μετά την κρίση της Ελλάδας στις οικογένειες Δ. Μπάκου, Ι. Καυμενάκη, Ι. Τσάνη και Δ. Τσίτου. Οι δύο πρώτοι ως γνωστόν έχουν αγοράσει την Intrakat (νυν Aktor) και την Attica Bank.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε
- Volkswagen: Το νέο Tayron κατακτά 5 αστέρια στον Euro NCAP
- Τσιάρας: Τελικά καρατόμησε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ν. Σαλάτα
- Παπασταύρου στη Ν. Σμύρνη για την ανακύκλωση στα δημοτικά σχολεία
- Πιερρακάκης σε Αλμπουκέρκε: Στηρίζουμε την τραπεζική ενοποίηση και της ένωση κεφαλαιαγορών
- Λίγες αλλά σημαντικές οι αλλαγές στο τελικό κείμενο του νόμου για τις ΑΞΕ
- Τραμπ: «Οι συζητήσεις με την ΕΕ δεν οδηγούν πουθενά, προτείνω άμεσους δασμούς 50% από 1η Ιουνίου»
- ΕΑΕΕ: Οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται κατά 5% – 6% σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις