Κατά ένα ποσό-ρεκόρ μείωσαν οι κινεζικές τράπεζες το βασικό επιτόκιο για τα μακροπρόθεσμα δάνεια, προχωρώντας σε μια κίνηση που θα ρίξει το κόστος των στεγαστικών δανείων και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αδύναμης ζήτησης δανείων που προκαλείται από την ύφεση της αγοράς ακινήτων και τα lockdown λόγω Covid.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το βασικό επιτόκιο των 5ετών δανείων, σημείο αναφοράς για στεγαστικά δάνεια, μειώθηκε στο 4,45% από 4,6%, σύμφωνα με δήλωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την Παρασκευή. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2019. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση κατά πέντε έως δέκα μονάδες βάσης.
Η περικοπή είναι μια σημαντική κίνηση για την τόνωση της ζήτησης δανείων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει πληγεί από τα lockdown Covid και την ύφεση στον τομέα των ακινήτων, όπου έχει καταγραφεί μια σειρά από χρεοκοπίες εταιρειών καθώς και πτώση των τιμών των κατοικιών. Το χαμηλότερο επιτόκιο θα εφαρμοστεί αμέσως στα νέα στεγαστικά δάνεια, ενώ τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια δεν θα επανατιμολογηθούν έως την επόμενη χρονιά, νωρίτερα.
Το επιτόκιο των ετήσιων δανείων παρέμεινε σταθερό, στο 3,70%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πρόωρο “τέλος” στα δάνεια του Α’ Μνημονίου – Εξόφληση 10 χρόνια πριν τη λήξη
- Βαρδούσια: Με ελικόπτερο η μεταφορά των τεσσάρων νεκρών ορειβατών
- Καταστήματα: Ανοιχτά σήμερα και αύριο – Πώς θα λειτουργήσουν έως την Πρωτοχρονιά
- Πτώση 2% για το πετρέλαιο λόγω υπερπροσφοράς και των ελπίδων για ειρήνη στην Ουκρανία
- Τιμή ρεκόρ για το ασήμι – Σημείωσε αύξηση 9% στα 78,53 δολάρια ανά ουγγιά
- Καιρός: Συννεφιά και τοπικές βροχές – Τι θα γίνει έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Wall Street: Κλείσιμο με πτώση και χαμηλό όγκο συναλλαγών
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








