Πρόσωπα

Meredith Whitney: Ζοφερές προβλέψεις για τις διεθνείς τράπεζες

Συστημικό κίνδυνο, κύμα αθετήσεων και ύφεση βλέπει η «πυθία» της Wall Street», Meredith Whitney, που πρόσθεσε πως το σκληρότερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον θα βάλει τελικά τέλος στην έκρηξη δανεισμού, άρα και σε πάρα πολλές τράπεζες.
Η Meredith Whitney, που κάποτε ονομάστηκε «η Προφήτισσα του Wall Street» λόγω του ότι προέβλεψε τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008, κάνει επιχειρηματικό restart με μία πρόβλεψη:
Πολλές ακόμη αμερικανικές τράπεζες θα εξαφανιστούν!
Σύμφωνα με τη Whitney, ένας συνδυασμός αντίθετων ανέμων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας και νέων ρυθμίσεων για τις τράπεζες, θα καταστήσει πιο δύσκολη την επιβίωση πολλών περιφερειακών τραπεζών.
Αυτό το γεγονός, συνεχίζει, θα επηρεάσει τις τιμές των μετοχών και θα τις καταστήσει ελκυστικούς στόχους εξαγοράς.
«Υπάρχουν λόγοι που οι επενδυτές δεν θέλουν να είναι αυτήν την περίοδο σε μετοχές τραπεζών» δήλωσε η Whitney στους Financial Times.
Στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ λιγότερες τράπεζες… διαβεβαίωσε.
Η Whitney εξειδικεύεται στην κάλυψη τραπεζικών μετοχών, αλλά γράφει επίσης κείμενα για την οικονομία.
Προβλέπει δε κύμα συγχωνεύσεων που θα μειώσει τον αριθμό των μεσαίων τραπεζών, ειδικά σε περιοχές όπως το Τέξας, που συνεχίζουν να εμφανίζουν οικονομική ανάπτυξη.
«Υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες για τις περιφερειακές τράπεζες αυτήν την περίοδο» δήλωσε η Whitney.
«Απλά δεν ξέρουμε τον τύπο της πίεσης που θα αντιμετωπίσουν από τα δάνεια και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Κασσάνδρα… 

Η Whitney έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από το γεγονός πως είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008 και τα σημαντικά προβλήματα που θα προκαλούσε στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Το φθινόπωρο του 2007, σχεδόν ένα χρόνο πριν από την οικονομική κρίση, η Meredith είπε πως η Citigroup κατευθυνόταν προς την πτώχευση.
Μέσα σε μερικούς μήνες, ο τότε CEO της Citigroup, Chuck Prince, αποχώρησε και η εταιρεία διεσώθη λαμβάνοντας κρατική βοήθεια το 2008.
Οι μετοχές της τα επόμενα δύο χρόνια διολίσθησαν περισσότερο από 95%.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι μετοχές της Citigroup δεν έχουν ακόμα ανακάμψει πλήρως.
Ωστόσο, κάποιες από τις άλλες επενδυτικές προβλέψεις της Whitney δεν φάνηκαν τόσο προφητικές.
Το 2011 προέβλεψε ότι χρεωμένες πόλεις και άλλες τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις του αμερικανικού Δημοσίου για συντάξεις, θα προκαλέσουν κρίση στην αγορά ομολόγων – κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Το 2013 η Whitney άνοιξε ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτικού κινδύνου, το οποίο έκλεισε περίπου δύο χρόνια αργότερα λόγω κακής απόδοσης.

close menu