Πιθανόν ο Τραμπ να μην τηρήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που δεσμεύει τα μέλη της συμμαχίας στη συλλογική άμυνα, δήλωσε ο υποψήφιος για την καγκελαρία της Γερμανίας
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αμυνθεί χωρίς τις ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά δημοσκόπους επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας καθώς οι ευρωαμερικανικές σχέσεις επαναπροσδιορίζονται με επίκεντρο την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο και ακολουθεί την Πέμπτη η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, υπενθυμίζει το Politico εκτιμώντας ότι και η Γερμανία ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα της ευρωπαϊκής πυρηνικής ομπρέλας υπό τη Γαλλία.
Ο Μερτς αναγνώρισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο θέμα. «Πρέπει να κάνουμε συζητήσεις τόσο με τους Βρετανούς όσο και με τους Γάλλους για το εάν η πυρηνική ασφάλεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, θα μπορούσε να ισχύει και για εμάς», είπε
«Η Ευρώπη πρέπει συλλογικά να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η κυβέρνηση Τραμπ να μην τηρήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που δεσμεύει τα μέλη της συμμαχίας στη συλλογική άμυνα», είπε ο Μερτς σε συνέντευξή του. «Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ζωτικής σημασίας οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι είμαστε τουλάχιστον ικανοί να υπερασπιστούμε μόνοι μας την ευρωπαϊκή ήπειρο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μανουσάκης: Απαραίτητο να εκμηδενιστεί το όποιο ρίσκο του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την Κύπρο για το καλώδιο
- Παπαθανάσης: Στόχος να μην απωλέσουμε ούτε ευρώ που θα ενισχύσει επιχειρηματικότητα – υποδομές
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στον κλάδο των ταξί
- Παύλος Σατολιάς – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: «Με ένα απλό ενοικιαστήριο μπορούσες να δηλώσεις… και την Ακρόπολη»
- Τρίκαλα: Στραγγαλισμό της 54χρονης μητέρας έδειξαν τα ιατροδικαστικά ευρήματα
- Τζέι Ντι Βανς: Πολύ δύσκολη η αποστολή να αφοπλιστεί η Χαμάς
- ΤτΕ: «Δυνατός» ο Αύγουστος με πλεόνασμα 4,14 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο – Στο +10,5% οι εισπράξεις
- Champions League: Ρεάλ – Γιουβέντους και Αϊντραχτ – Λίβερπουλ στο πρόγραμμα (22/10)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις