«Πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό
«Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινές δηλώσεις που πραγματοποιούν οι δύο ηγέτες.
Η σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό ήταν γνωστή πριν τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης CDU/CSU με SPD και υπό την πίεση του ακροδεξιού κόμματος Afd, αλλά πρόσφατα απέκτησε και εθνική πολιτική γραμμή μετά την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας περί κατάλληλων και αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης εντός και εκτός προσφυγικών δομών στην Ελλάδα, που άνοιξε νομικά τον δρόμο για επιστροφές (ή απελάσεις) στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο, που είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην χώρα πρώτης υποδοχής (δηλαδή την Ελλάδα) και οι οποίοι μεταβαίνουν στη Γερμανία ζητώντας και εκεί εκ νέου άσυλο.
Μάλιστα, η πρώτη ελληνική αντίδραση τότε από τον Έλληνα υπ. Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, ήταν να παραπέμψει στις αρχές της ίσης κατανομής και της αλληλεγγύης στην ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πολύ φιλική ως προς πιθανές επιστροφές προσφύγων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε από την πλευρά του τη νέα δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ ο Μερτς προειδοποίησε τη Ρωσία με κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Βερολίνο υπό τη νέα γερμανική ηγεσία, τονίζοντας τον συμβολισμό της επίσκεψης: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και είμαι ο πρώτος εταίρος που υποδέχεστε στο Βερολίνο ως καγκελάριος», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μας έχουν ωριμάσει και έχουμε πολύ στενή συνεργασία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας την πρόοδο και τη σταθερότητα: «Η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις». Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση».
«Η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις». «Εδώ και δεκαετίες η ακμάζουσα ελληνική κοινότητα πάνω του μισού εκατομμυρίου είναι δραστήρια κύτταρα της γερμανικής κοινωνίας»,πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας: «Συζητήσαμε για την Ουκρανία, συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δική της άμυνα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος αναγνωρίζει τις προκλήσεις να είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής, που προστατεύει μέρα νύχτα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά εθνικής ασφάλειας. Να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές. Κλείνω με τη σκέψη πως το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, αλλά και την επανένωση ενός έθνους και μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες».
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και στο Γερμανό καγκελάριο τους κινδύνους από τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ, όπως έκανε χθες και κατά τη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε: «Αναφερθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δήλωσε πρόθυμη για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πρώτος φιλοξενούμενος ηγέτης».
Αναφερόμενος στην άμυνα, είπε πως «Γερμανία και Ελλάδα εργαζόμαστε στην εμβάθυνση της άμυνας», ενώ ειδική μνεία έκανε και στο μεταναστευτικό, στηρίζοντας την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου: «Οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Κατέστησα σαφές ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να μειωθεί».
Ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για κοινή δράση στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μια βαθιά και μακροχρόνια συνεργασία με την Ελλάδα» και ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος επισκέπτης από τους ηγέτες της ΕΕ».
Νωρίτερα, στα θέματα οικονομίας, επενδύσεων, άμυνας και σε όλα τα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας (ανταγωνιστικότητα, διατλαντικές σχέσεις, εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, Μεταναστευτικό) εστίασε η ελληνική πλευρά κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι «η ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μερτς μπορεί να σηματοδοτήσει νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις». Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και συμμετέχει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών αποφάσεων ως εταίρος με εποικοδομητικές προτάσεις και πρωτοβουλίες και όχι ως «πρόβλημα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Τη διάσταση αυτή, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στην αποψινή του ομιλία στο πλαίσιο της «Ημέρας της Οικονομίας» που διοργανώνει το Οικονομικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρι Κρι: Αυξημένα τα καθαρά κέρδη στα 7,25 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Έκανε το 3Χ3 με μια ανάσα από τις 1.790 μονάδες – Άλμα 4,6% από ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- ESPO: Η Ευρώπη χαράσσει νέα στρατηγική για τα λιμάνια της
- FAMAR: Εξαγόρασε μονάδα παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Γερμανία
- Bloomberg: Η Ελλάδα προσφεύγει στην βρετανική δικαιοσύνη για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης (warrants)
- Eos Food Holdings: Νέα εταιρεία από τον Απόστολο Ταμβακάκη
- Ζωή Κωνσταντοπούλου για πόρισμα Καρώνη: Έρχεται σε αντίθεση με τα πειράματα που ο ίδιος έκανε
- Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις