Διεθνή

Μετά τον Μακρόν, πιέσεις σε Στάρμερ να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος

Financialreport.gr

Οι βουλευτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην ειδική επιτροπή υποστηρίζουν ότι η κρατική υπόσταση είναι αναφαίρετο δικαίωμα

Μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ασκεί πιέσεις στον πρωθυπουργό , για να κάνει το ίδιο. Αυτό συμβαίνει καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει νέες εκκλήσεις από τις τάξεις των Εργατικών να προβεί στην κίνηση αυτή, εν μέσω προειδοποιήσεων για μαζική πείνα στη Γάζα, και αφού η Γαλλία ανέφερε ότι θα το πράξει εντός μηνών.

Σε μια νέα έκθεση, οι βουλευτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην ειδική επιτροπή υποστηρίζουν ότι η κρατική υπόσταση είναι ένα «αναφαίρετο δικαίωμα» που δεν πρέπει «να τίθεται υπό όρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακρόν: Η Γαλλία αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος

Θα γίνει επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον προσεχή Σεπτέμβριο

Αλλά οι δύο συνάδελφοί τους των Τόρις δήλωσαν ότι ένα κράτος της Παλαιστίνης θα πρέπει να αναγνωριστεί μόνο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, απηχώντας τη θέση της κυβέρνησης των Εργατικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ο Στάρμερ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιφυλάξει την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης για το πότε θα έχει τον «μεγαλύτερο αντίκτυπο» – χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.

Περίπου 60 βουλευτές φέρονται να ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει αμέσως την Παλαιστίνη σε επιστολή τους νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν απηύθυνε επίσης την Τετάρτη την έκκληση αυτή.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης, με την οποία καταδίκασε τις «απερίγραπτες και αδικαιολόγητες» συνθήκες στη Γάζα, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κρατική υπόσταση είναι «αναφαίρετο δικαίωμα».

Οι περισσότερες χώρες -περίπου 139 συνολικά- αναγνωρίζουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, αν και πολλά ευρωπαϊκά έθνη -και οι Ηνωμένες Πολιτείες- λένε ότι θα το πράξουν μόνο στο πλαίσιο κινήσεων προς μια μακροπρόθεσμη λύση της σύγκρουσης.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία έκαναν επισήμως το βήμα αυτό πέρυσι, ελπίζοντας να ασκήσουν διπλωματική πίεση για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), οι εκπρόσωποι της Παλαιστίνης έχουν επί του παρόντος περιορισμένα δικαιώματα συμμετοχής στις δραστηριότητες του ΟΗΕ, ενώ η περιοχή αναγνωρίζεται επίσης από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση θα είναι σε μεγάλο βαθμό μια συμβολική χειρονομία, εκτός εάν πρώτα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα σχετικά με την ηγεσία και την έκταση ενός κράτους της Παλαιστίνης.

Στην έκθεσή τους, οι βουλευτές αναγνώρισαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν ακούει το Ηνωμένο Βασίλειο» και ακούει μόνο «σποραδικά» τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι μακράν ο σημαντικότερος στρατιωτικός υποστηρικτής της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu