Αποφασίστηκε στενή συνεργασία για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
Το μεταναστευτικό, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, Μητσοτάκη-Ερντογάν στη συνάντησή τους την Τρίτη 24/9 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς οι ροές είναι αυξημένες σε αρκετά σημεία και ειδικά στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη και η τουρκική στρατοχωροφυλακή δεν είναι και τόσο αποτελεσματική στην αποτρεπτική της υποχρέωση.
Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Παράλληλα ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.
Για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, και επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό — Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας
Για συνάντηση σε καλό κλίμα έκαναν λόγο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της σύμφωνα με τον πολιτικό ρεπόρτερ του ΕΡΤnews, Δημήτρη Γκάτσιο.
Η συνάντηση ήταν πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. Όπως σημειώνει, «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό. Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»
Όσον αφορά στο μέτωπο των από εδώ και πέρα επαφών και χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του.
Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας: πρώτο βήμα η προσεχής συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κομισιόν: Εγκαλεί την Ελλάδα για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ηχορύπανση και δικαιοσύνη
- Χατζηδάκης στη Βουλή: Η σύμβαση για την Αττική οδό οδηγεί σε σημαντική μείωση του Δημοσίου χρέους
- ΥΠΕΝ: Δόθηκαν παρατάσεις στις προθεσμίες των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» 2021 και 2023
- Κλουκίνας – Λάππας: Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την συγχώνευση με την Intracom Properties
- Aττική Οδός: Πως θα γίνει η μετάβαση την Κυριακή στο νέο παραχωρισιούχο και τι θα γίνει με τα epass
- Χάρης Δούκας: Κείμενο στήριξης από 64 πανεπιστημιακούς ενόψει των εκλογών
- Γιώργος Βλάχος (εκ των 11 της ΝΔ): Νέα ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» στον Χατζηδάκη
- IEA: H ζήτηση φυσικού αερίου για το 2025 θα σημειώσει ρεκόρ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις