Είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη ζητώντας συγγνώμη για την «απρεπέστατη», όπως τη χαρακτήρισε, αναφορά του βουλευτή Κυριαζίδη προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας «προσωπικά συγγνώμη» από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Να ξεκινήσω ζητώντας συγνώμη από την κα Κωνσταντοπούλου. Θέλω να ζητήσω εκ μέρους της παράταξής μας συγνώμη για την απρεπέστερη αναφορά που έκανε ο κ. Κυριαζίδης στο πρόσωπό σας. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της απέναντι σε μια πολιτικό που μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση. Εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα από την πολιτικό. Έχουμε υποχρέωση να συντρίψουμε στερεότυπα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και δεν ταιριάζουν σε σύγχρονη κοινωνία. Όταν άκουσα αυτή την απρεπέστερη αναφορά η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί. Δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα. Από γυναίκες που έκαναν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια. Από γυναίκες που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Και από γυναίκες που επιλέγουν οι ίδιες να μην κάνουν παιδιά και η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή από όλους. Για αυτές θα μιλήσουμε αύριο ημέρα της γυναίκας παρουσιάζοντας το σύνολο των πολιτικών μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Global κινδυνολογία…
Θέλω να σταθώ στον χρόνο που η αντιπολίτευση ενωμένη επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας. Γίνεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών γεωπολιτικών αναταράξεων. Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ήταν μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα συμπεράσματα αποτελούν απόλυτη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη ρήτρα διαφυγής και είναι μια σημαντική επιτυχία. θα ήθελα να έχετε το θάρρος να την αναγνωρίσετε.
Σε αυτό το περιβάλλον τεκτονικών αλλαγών επιλέξατε να καταθέσετε την πρόταση δυσπιστίας. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να μιλάει για εξωτερική πολιτική και δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που είπατε, αλλά και εσείς δεν καταλάβατε. Σε αυτή τη συγκυρία η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη, η Ελλάδα καταθέτει τις προτάσεις της. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ, κ. Ανδρουλάκη.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές και επειδή άκουσα ότι αναφερθήκατε στο ζήτημα του καλωδίου και ότι διακόπηκαν οι έρευνες. Δεν ισχύει κ. Ανδρουλάκη καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο πρότζεκτ.
Η χώρα έχει μία υποχρέωση και αυτή συζήτηση για απονομιμοποίηση, ο πρωθυπουργός εκλέχτηκε και μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η αντιπολίτευση έρχεται και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Δεν ήταν υποχρεωτικό κ. Ανδρουλάκη, αλλά το γεγονός ότι βάλατε την υπογραφή σας μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, επαληθεύει ότι είστε μία συμμαχία των προθύμων και του μηδενισμού.
Θα προτιμήσουν κ. Ανδρουλάκη το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο . Αυτή η συμπόρευση έχει σκοπό να φύγει η κυβέρνηση, αλλά το ερώτημα είναι να έρθει ποιος; Είστε αντιπολίτευση του «πάμε και όπου βγει» χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Νομίζετε ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας αλλά είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας
Κύριε Φάμελλε, σέβομαι και τιμώ κάθε πολίτη που θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά . Την επόμενη μέρα βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής μου διαδρομής. Βρεθήκατε και εσείς κ. Ανδρουλάκη και διέκρινα στα μάτια σας τον ίδιο αποτροπιασμό και θυμάμαι ότι σας ενημέρωνε η Πυροσβεστική για τις πράξεις στο πεδίο. Σας ενημέρωνε ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής για την ανάγκη να σηκωθούν τα τρένα και για το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει ο εντοπισμός αγνοουμένων, νεκρών και ότι κάτω από τα τρένα περνούσε ο αγωγός φυσικού αερίου. Εκεί, λοιπόν, δεν είπατε να σταματήσουν και να μείνουν όλα όπως είναι. Ήσασταν εκεί κ. Ανδρουλάκη, ήμουν εκεί και είδαμε τι έγινε.
Κρέμονταν τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι, του σταθμάρχη. Εάν υπήρξαν αστοχίες στο πεδίο θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστεί κανείς σε λαϊκά δικαστήρια. Εμείς δεν προεξοφλούμε τίποτα αλλά αναρωτιέμαι μήπως εσείς κύριοι συνάδελφοι έχετε ήδη προδικάσει; Εγώ δεν προδικάζω τίποτα για την πορεία της Προανακριτικής.
Το ανθρώπινο λάθος συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος στην τραγωδία των Τεμπών. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα εμείς έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αλλά αυτό για αυτό που συνέβη στα Τέμπη κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη εσείς δεν έχετε την παραμικρή ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπήρχε ενημέρωση ότι επίσης κάτω από τα τρένα περνούσε ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας. «Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες. Πάντα ψεύτες ήσαστε και παραμένετε», είπε δίνοντας το σχετικό έγγραφο της ΔΕΣΦΑ.
«Κύριε Ανδρουλάκη εκεί που σας ενημέρωναν δεν θυμάμαι να είπατε στοπ να μείνουν όλα όπως είναι γιατί ήταν μια επιχείρηση διάσωσης. Διότι αυτό ακριβώς έγινε. Κύριε Ανδρουλάκη ήσαστε εκεί, ήμουν εκεί. Και οι δύο είδαμε τι συνέβαινε. Θέλω να είμαι σαφής. Αν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες θα ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστεί κανείς από λαϊκά δικαστήρια. Μήπως εσείς έχετε ήδη δικάσει; Μήπως έχετε ήδη καταδικάσει; Εγώ δεν προδικάζω τίποτα για την πορεία της προανακριτικής. Μιλήσατε για τη σύγκρουση και μιλήσαμε για τη σύγκρουση με το βαθύ κράτος. Πρώτος ομολόγησα ότι στην τραγωδία το βαθύ κράτος συγκρούστηκε με το ανθρώπινο λάθος και το βαθύ κράτος νίκησε. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί. Η τραγωδία έγινε επί δικών μας ημερών αλλά κάνετε μεγάλο λάθος κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη αν πιστεύετε ότι δεν έχετε και εσείς το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Είναι δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη. Αλλά το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί. Αυτό δεν σας προβληματίζει;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά σαν σήμερα το 2004 και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του κόντρα στο πελατειακό κράτος και κόντρα σε αντιλήψεις για τις οποίες δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τη δική του παράταξη.
«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος. Η παράταξή μας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Για το Θεό κ. Ανδρουλάκη εσείς ήσαστε το κόμμα της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας; Είστε σοβαροί τώρα; Εγώ θα δεχθώ ότι ο νόμος Πεπονή ήταν τομή. Και εμείς ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις όταν τότε δεν τον ψηφίσαμε. Αυτό αφορούσε το 1994. Τους δύο νόμους για την αξιολόγηση στο δημόσιο και τον τρόπο επιλογής διοίκησεων το 2020 και το 2023 γιατί δεν τους ψηφίσατε; Εγώ έχω δώσει μάχη για την αξιολόγηση. Όταν ήμουν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης δρομολόγησα σύστημα αξιολόγησης και με πολεμήσατε όλοι λυσσαλαία. Μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία επιβάλλει την ανάγκη να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις έχω να σας κάνω μία πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς. Μιλήσατε για την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον τρόπο επιλογής της. Εγώ είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Ο τρόπος που λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν γιατί εσείς ήδη έχετε δικάσει τον κ. Τριαντόπουλο. Δύο άρθρα αναθεωρητέα από πλευράς ΝΔ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και τα δικά μας στελέχη δεν είναι προστατευμένα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τον κ. Πολάκη. Κύριε Ανδρουλάκη επανέρχομαι. Δύο άρθρα τα οποία εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε να συμφωνήσετε στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αλλαγή του άρθρου 16. Θα αναμένω την απάντησή σας».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια πρόταση δυσπιστίας αφορά ουσιαστικά το σύνολο του κυβερνητικού έργου και στάθηκε σε δύο τομείς.
«Ο πρώτος αφορά την εθνική άμυνα. Εντός των επόμένων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό προγραμμα της χώρας για την επόμενη 12ετία. Να περιγράψει όχι μόνο τους εξοπλισμούς, αλλά και τη συνολική μας φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής και της ανάγκης να τονώσουμε το σύστημα καινοτομίας της χώρας. Θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός άμυνας τις λεπτομέρειες και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων.
Δυο κουβέντες για την οικονομία. Επειδή αναφέρεστε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Να θέσω υπόψη τα στοιχεία της ανάπτυξης. Υπερδιπλάσσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν στηρίζεται στην κατανάλωση και δανεικά, αλλά στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στη δέσμευσή μας για βασικό μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Θα εισηγηθώ στο υπουργείο οικονομικών το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να μετονομαστεί σε ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ανδρουλάκη. Το ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ και έφερα στη χώρα 36 δις ευρώ. Και η οικονομική μας πολιτική μας επιτρέπει να μειώνουμε το κόστος δανεισμού. Να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και να επιστρέφουμε τα πρόσθετα έσοδα στους πολίτες. Αυτή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας. Το βαθύ κράτος ανεχόταν τη φοροδιαφυγή και ήρθε αυτή η κυβέρνηση και πέτυχε στο στόχο. Κάναμε το κοινωνικά δίκαιο και το οικονομικά ορθό. Αυτή η πολιτική μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε 1η Ιουλίου πρόσθετη αύξηση στους ένστολους, που έχει φέρει την ανεργία κάτω του 9% όταν την παραλάβαμε στο 17%, μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε την κάρτα εργασίας και να αποκαλύπτονται κρυφές υπερωρίες. Αυτή η οικονομική πολιτική, είτε το θέλετε, είτε όχι θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία. Θα ολοκληρωθεί το 2027, θα τεθεί στην έγκριση του ελληνικού λαού ο οποίος την εμπιστοσύνη του όπως και η ΚΟ μας καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας τη πρόθυμης συμμαχίας των μηδενιστών», υπογράμμισε.
Αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός πρότεινε να συμφωνήσουν σε τέσσερα θέματα, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην αλλαγή των διατάξεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κάλεσε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
Έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτή κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο κατά της φοροδιαφυγής και αυτή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να δώσουμε αύξηση στους ένστολους 100 ευρώ από 1η Ιουλίου, δημιουργεί θέσεις ανεργίας και την έχει φέρει στο 9% από 17%
Αυτή η οικονομική πολιτική είτε το θέλετε είτε όχι θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία έως το 2027 και θα τεθεί στην έγκριση του ελληνικού λαού που θα την εγκρίνει
«Αντιπολίτευση του πάμε κι όπου βγει»
Η ομιλία συνεχίστηκε μέσα σε κλίμα έντασης με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «Αντιπολίτευση του πάμε κι όπου βγει», επιτιθέμενος και στα τέσσερα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας.
Στόχος σας είναι να ρίξετε την κυβέρνηση, συνέχισε. Αλλά «για να να έρθει ποιος και με τι πρόγραμμα», διερωτήθηκε.
Ενώ υψώνοντας τους τόνους ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει χρέος να προστατεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά όχι του κάθε μπαχαλάκια».
«Σέβομαι και τιμώ κάθε συμπολίτη μας που θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. (…) Χρέος μας να προστατέψουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και όχι τους μπαχαλάκηδες. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν δικαιώματα και έχουν πληρώσει την επαναστατική γυμναστική της Αριστεράς», τόνισε για τα συλλαλητήρια.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κάλεσε να συμφωνήσουν σε τέσσερα σημεία εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας έτοιμος να προχωρήσει στην αλλαγή των διατάξεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις