«Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές», είπε ο πρωθυπουργός
Η αύξηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης κατά 2,5 δισ., σε μια συνολική αναθεώρηση που ξεπερνά τα 65 δισ., δεν θα έπρεπε να μας προβληματίζει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους πόρους για τις φυσικές καταστροφές.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. στη Γρανάδα της Ισπανίας, οι θέσεις αυτές γίνονται περισσότερο κατανοητές, αλλά απέχουμε από μια συνολική συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές».
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για περισσότερη ευελιξία στη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Είμαστε πια η ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο τις αναπτυξιακές» σημείωσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό πρόσημο στους υπολογισμούς της Ε.Ε. οι αμυντικές δαπάνες. Όπως είπε, «η Ελλάδα ξοδεύει πολλά αλλά αυτές οι δαπάνες έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Προσθέτουμε στις συνολικές δυνατότητες της Ε.Ε.».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο επέμεινε ότι δεν νοούνται εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν «φωτογραφίζει» κάποια χώρα, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται.
Όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, η Επιτροπή Διεύρυνσης πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.
Ως προς το σύμφωνο μετανάστευσης, είπε ότι υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου. Επεσήμανε, ωστόσο ότι το σύμφωνο δεν μπορεί από μόνο του να επιλύσει το πρόβλημα και στάθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλης της Ε.Ε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέχρι την κατανάλωση στα McDonald’s επηρέασε η πολιτική Τραμπ
- Επίθεση χάκερ και στα Harrods – Τρίτη βρετανική αλυσίδα που δέχτηκε κυβερνοεπίθεση
- Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για δηλώσεις του για τα αίτια της πυρόσφαιρας
- Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία
- Αποχωρούν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ο αναπληρωτής του
- Κικίλιας: Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τον διεθνή διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις