Πολιτική

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Κάναμε λάθη και καθυστερήσαμε, εχθροί μας, έπαρση και αλαζονεία

Μόνο η ΝΔ εγγυάται σταθερή πορεία του τόπου - Η σκέψη μας σε Βόλο και Εύβοια, θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ

Στην πρώτη -μετά την εκλογική νίκη του Ιουνίου- συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού συνεχάρη τους βουλευτές για την εκλογή τους, επεσήμανε ότι «τη θετική πορεία της χώρας επισκιάζουν δύο αρνητικές συγκυρίες, οι καταστροφές από την κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια. Η σκέψη μας σήμερα είναι στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια, το κράτος είναι παρών μαζί με τους κατοίκους. Θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν ακόμα μια φορά, θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας με καλύτερο τρόπο», σημείωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση «προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός της». Αναφέρθηκε στον στόχο των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων για ένα αποτελεσματικό κράτος και μια καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη. Μέσα σε τρεις μήνες, οι δεσμεύσεις μας γίνονται ήδη πραγματικότητα, 7 νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί, οι συμπατριώτες μας από το εξωτερικό μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς περιορισμό, αυξάνονται οι μισθοί 700.000 δημόσιων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, έρχονται νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους από 1/1/24, τον Απρίλιο έρχεται η τέταρτη αύξηση κατώτατου μισθού, δίνουμε τη δυνατότητα για δεύτερη εργασία με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», διεμήνυσε ότι «έπαρση και αλαζονεία παραμένουν οι εχθροί μας», αναγνώρισε «λάθη και καθυστερήσεις», όμως υπογράμμισε πως «αυτή η παράταξη είναι συνεχής και συνεπής. Δεν παρασυρόμαστε από τις επιτυχίες αγνοώντας τις δυσκολίες, είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τα όποια απρόοπτα χτυπήματα».

Οι κύκλοι του χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός, «μας θέλουν να ζυγίζουμε τις ικανότητες, με δοκιμασίες στην αρχή κάθε τετραετίας, που εξελίσσονται σε επιτυχίες πριν το τέλος της. Όπως στην προηγούμενη τετραετία είχαμε το μεταναστευτικό και την πανδημία, έτσι θα γίνει και τώρα, θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι. Σε μια Ελλάδα πιο ισχυρή και ανθεκτική, με τη μεγάλη εικόνα να δείχνει ένα κράτος που κατέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, εθνικό στόχο που έγινε πράξη με μεγάλη προσπάθεια. Παράλληλα, έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρεκόρ τουρισμού, περιορισμό της ανεργίας. Είμαστε μια χώρα που μπορεί πια να αντιστέκεται και να μένει όρθια στις απρόβλεπτες αντιξοότητες. Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που εγγυάται τη σταθερή πορεία του τόπου. Πυξίδες μας οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οδικός χάρτης για το 2024 που παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις νέες πρωτοβουλίες στο μέτωπο των εισαγόμενων αυξήσεων και τόνισε ότι «η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, όμως οι αυξήσεις στο εισόδημα και οι μειώσεις φόρων θα μείνουν. Σκεφτείτε πού θα ήμασταν σήμερα, αν είχαμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις με την οικονομία του 2019. Η οικονομική μας πολιτική ενίσχυσε τη δημοσιονομική θέση της χώρας και ταυτόχρονα εξασφάλισε στην πατρίδα μας σημαντικούς πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους».

Από την άλλη, ζήτησε «να μένουμε πάντα στον δρόμο της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Τίποτα δεν θα μας οδηγήσει σε μια ανεύθυνη παροχολογία, την οποία ο τόπος την έχει πληρώσει ακριβά. Το σήμερα δεν θα υπονομεύσει το αύριο. Κάθε μέτρο μας θα είναι μετρημένο, έστω και μέσα σε ένα κομματικό σκηνικό που αναδεικνύει την παράταξή μας σε μοναδικό υπόλογο για το τι συμβαίνει σήμερα. Στο εξής η κυβέρνηση θα στοχοποιείται αυτόματα για κάθε αστοχία που προκύπτει, ανεξάρτητα της ευθύνης της».

Το σχόλιο για Κασσελάκη

«Οι ευθύνες μας αυξάνονται καθώς, παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και αναφερόμενος για πρώτη φορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα απουσιάζουν έτσι οι συγκεκριμένες θέσεις, το σχέδιο της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτονται τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγού της αντιπολίτευσης, αυτό όμως φαντάζομαι θα κληθούν να το υπηρετήσουν -είμαι σίγουρος με επάρκεια- εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως οι κ. Πολάκης και Παππάς. Και θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει έναν νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές. Όπως και το πώς θα οικοδομηθεί με τα ίδια σαθρά υλικά από τα οποία μόλις κατέρρευσε».

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «ο δημοκρατικός διάλογος περιμένει και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου του αρχηγού όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα, με συγκεκριμένο σχέδιο και όχι απλά ποθώντας την εξουσία, και με την κοινωνία να απαιτεί κυρίως χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για μια δημαγωγία με καινούργιες λέξεις. Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Διαφορετικές οι πραγματικές τάσεις στην κοινωνία, διαφορετικές στην μόδα ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως βέβαια άλλος ο τολμηρός ριζοσπαστισμός την πολιτική πράξη και άλλο ο απλός και εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό life style. Μόνο ο καιρός θα δείξει αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να απαγκιστρωθεί από τον κακό της εαυτό ή αν θα μείνει εγκλωβισμένη σε αυτόν. Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς».

«Δεν θα συγκυβερνήσουμε»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πυρήνα «όσων ακόμα κρατούν τη χώρα πίσω, από την καθυστέρηση των έργων, την ατιμωρησία, την χρόνια ατολμία στις τομές που πρέπει να γίνουν στην υγεία, την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στον πραγματικό της ρόλο».

Ζήτησε από τους βουλευτές «να κρατήσουμε τις καλές πρακτικές της προηγούμενης τετραετίας και να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Να μεταφέρετε τα βιώματα των κοινωνιών που εκπροσωπείτε. Και η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή, να βρούμε αυτή τη δύσκολη ισορροπία να μην αρνούμαστε τις αδυναμίες ή τα προβλήματα, αλλά μην επιτρέψετε σε κανέναν να μηδενίσει το έργο μας. Αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες, σε αυτούς λογοδοτούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και πάλι για Γραμματέα της Κ.Ο. τον Σταύρο Καλαφάτη, ενώ εκτίμησε ότι «στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα θα είναι σκληρές. Κι αυτό γιατί θα έρθουν νομοσχέδια που αποδομούν παθογένειες πίσω από τις οποίες μερικές φορές υπάρχουν και οχυρωμένα συμφέροντα. Οι επιλογές μας μπορεί να ξεβολέψουν μερικούς, όμως θα ευνοήσουν τους πολλούς. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ισχυρές αντιστάσεις με τις οποίες δεν θα συμβιβαστούμε και σίγουρα δεν θα συγκυβερνήσουμε».

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είπε, «καθίστανται προτεραιότητα γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα. Είναι μια πολιτική σύγκρουση, η επόμενη μάχη μετά τις εθνικές που θα πρέπει να κερδηθεί. Διεκδικούμε στις θέσεις των περιφερειαρχών να έχουμε ανθρώπους που συμμερίζονται τις θέσεις μας και να υπηρετήσουν τα σχέδια που έχουμε παρουσιάσει στις 13 περιφέρειες. Όλοι να βάλετε πλάτη σε αυτήν την μάχη, ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πίκρες. Η πολιτική μας κυριαρχία να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες».

close menu