Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο
Θερμή ήταν η υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Αμέσως μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Αλ Σίσι ακολούθησαν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου και, τέλος, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.
«Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας – Καΐρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αφήνοντας αιχμές και κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
«Κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων.
«Πριν από 5 χρόνια υπογράψαμε την υποδειγματική συμφωνία για τις ΑΟΖ. Υπάρχουν υγιείς βάσεις για να αντιμετωπίζουμε συντονισμένα τις κοινές μεγάλες προκλήσεις. Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».
«Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, Oι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για την διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.
Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Γι’ αυτό και δεν μπορούν – και σήμερα ακόμα – να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Σίσι για μόνιμη μετάκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στην πατρίδα μας. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν νόμιμα εδώ και εργαστούν. Δεν θα πρέπει οι διακινητές να επιλέγουν ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη».
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε».
«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε.
Εταιρική στρατηγική σχέση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία.
Τα μηνύματα για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία με την Ελλάδα
Στην αντιφώνησή του μετά την υποδοχή από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο ενώ ειδική ήταν η αναφορά του στο μεταναστευτικό.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.
Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»
«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Ο κ. Αλ Σίσι αφού απηύθυνε «θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης τονίζοντας ότι ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής.
«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ηλεκτρική Ενέργεια: Οι τιμές του πράσινου τιμολογίου όλων των εταιρειών το Μάιο
- Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πάλι πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα η μέση χονδρική τιμή μετά από 15 μέρες
- BriQ: Στα 2,55 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Θεοδωρικάκος με Χασάν Ελ Κατίμπ για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και εμπόριο
- Κτηματολόγιο – σκάνδαλο χρηματισμού: Σε αργία οι 6 εμπλεκόμενοι υπάλληλοι
- Εκλογή Πάπα: Έκλεισαν οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα για τον «λευκό καπνό» (live)
- Flexopack: Σύσταση νέας εταιρείας στην Ισπανία
- Qualco: Καλύφθηκε το βιβλίο της δημόσιας προσφοράς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις