Επιχειρήσεις

Μνημόνιο συνεργασίας Εθνικής Τράπεζας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  υπογράφτηκε μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ).

Σύμφωνα με την ΕΤΕ πρόκειται για «παροχή τραπεζικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών» και στόχος είναι η εύρεση του κατάλληλου προϊόντος, που θα ταιριάζει στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και θα διασφαλίζει κατά το δυνατόν την ανάπτυξή της.

Ειδικότερα όπως διευκρίνισε η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, τα μέλη του ΒΕΑ, μέσα από το ολοκληρωμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών που τους προσφέρει με τη συμφωνία αυτή η Εθνική, αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εξειδικευμένα προϊόντα πληρωμών και μισθοδοσίας, ασφαλιστικά προγράμματα, ακόμη και καθοδήγηση για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές δράσεις επιδοτήσεων.

«Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με το πιστωτικό σύστημα και εξοπλίζονται αποτελεσματικά για το βασικό ζητούμενο της ελληνικής επιχείρησης, που δεν είναι άλλο από την Ανάπτυξη» ανέφερε η ίδια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ουσιαστικό πρόσθετο βήμα στη στρατηγική της Εθνικής για τη σφαιρική κάλυψη των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Σε αυτές τις συνθήκες, η χρηματοδοτική κάλυψη είναι ένας μοχλός, που για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να συμπληρώνεται από το πλέγμα των δράσεων που προσφέρει η Εθνική στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το ισχυρό δυναμικό της οικονομίας μας» είπε.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης, αναφέρθηκε στους άξονες της συμφωνίας, τονίζοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένουν σε καθοδική τροχιά χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες.

Όπως είπε πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάστηκαν τραπεζικό δανεισμό κατά την περίοδο της κρίσης, το 34,5% (δηλαδή το 25% επί του συνόλου των επιχειρήσεων) θεωρεί απαγορευτικούς τους όρους πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (47,1%) θεωρούν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα διευκόλυναν την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.

«Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτήν τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Ραβάνης.

Τέλος το ΒΕΑ εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα μέλη του οποίου υπερβαίνουν τις 40.000, θα αποτελέσει τον προπομπό για παρόμοιες συνεργασίες με αντίστοιχα περιφερειακά επιμελητήρια, με τα οποία ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu