Θα ήταν προτιμότερο από το να αντιμετωπίζει η Fed «αυξανόμενες και διευρυνόμενες απειλές», είπε ο γνωστός οικονομολόγος
Ο οικονομολόγος και Πρόεδρος του Queens’ College του Πανεπιστημίου Cambridge, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν κάλεσε την Τρίτη τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ να παραιτηθεί οικειοθελώς από τη θέση του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθιστώντας τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz έναν από τους πρώτους εξέχοντες οικονομολόγους που έλαβαν δημόσια μια τέτοια θέση, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Εάν ο στόχος του προέδρου Πάουελ είναι να διαφυλάξει την επιχειρησιακή αυτονομία της Fed (την οποία θεωρώ ζωτικής σημασίας), τότε θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Ελ-Έριαν σε πρωινή ανάρτηση στο X.
Ο Ελ-Εριάν, επίσης πρόεδρος του Queen’s College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι γνώριζε ότι η άποψή του δεν ευθυγραμμιζόταν με αυτό που θεωρούσε ως συναίνεση της Wall Street που θέλει τον Πάουελ να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του ως πρόεδρος, η οποία λήγει τον Μάιο του 2026. Ο πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Pimco αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η παραίτηση του Πάουελ δεν θα ήταν ένα «πρώτο καλύτερο» αποτέλεσμα.
Αλλά ο Ελ-Έριαν είπε ότι η παραίτηση του Πάουελ θα ήταν καλύτερη από το τρέχον σενάριο, στο οποίο είπε ότι η Fed αντιμετωπίζει «αυξανόμενες και διευρυνόμενες απειλές» για την ανεξαρτησία της. Ο Ελ-Έριαν είπε ότι αυτές οι απειλές πιθανότατα θα αυξηθούν μόνο εάν ο Πάουελ παραμείνει πρόεδρος της Fed.
Ο Ελ-Εριάν αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι η Fed είχε πληγεί από «ερπυσμό αποστολής» σε τομείς εκτός των βασικών αρμοδιοτήτων της για τη νομισματική πολιτική. Ο Μπέσεντ δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι «ολόκληρη» η Fed θα πρέπει να υποβληθεί σε αναθεώρηση.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στον Πάουελ για την απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο. Ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του Τραμπ για υψηλούς δασμούς έχει δημιουργήσει οικονομική αβεβαιότητα, ωθώντας την τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή των εξελίξεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βορίζια: Ψάχνουν σε καταφύγια και μαντριά τα τρία αδέρφια – Καμία πολιτική δήλωση κατευνασμού
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Ανοδικά οι μετοχές αυτοκινήτων
- Microsoft: Eπενδύει 15,2 δισ. δολάρια για τεχνητή νοημοσύνη στα ΗΑΕ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Να τα «γυρίσει» προσπάθησε ο Στρατάκος για το «ποιος τις γ… τις εγκυκλίους;» που έλεγε στον «Φραπέ»
- Κόντρα Δούκα – Μπακογιάννη για τα πατίνια
- ΕΥΔΑΠ: Επέκταση της αρμοδιότητάς της σε Εύβοια, Βοιωτία και Φωκίδα
- FLEXOPACK: 21 στελέχη συμμετείχαν στο Stock Option Plan
- Αλλάζω θερμοσίφωνα: Δόθηκε νέα παράταση – Πότε εξαργυρώνονται οι επιταγές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








