Διεθνή

Moody’s: Η πρόθεση αξιολόγησης της Ιταλίας στην κατηγορία “σκουπίδια” κρατά τη χώρα σε “αναμμένα κάρβουνα”

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αναμένεται από η πρώτη αξιολόγησή της Ιταλίας επί ηγεσίας Μελόνι

Μια πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στην κατηγορία “σκουπίδια” αυτή την εβδομάδα θα είχε τεράστιο συμβολισμό και συνέπειες.  Ο πρωτοφανής χαρακτηρισμός μιας οικονομίας της Ομάδας των Επτά ως οικονομία “σημαντικού πιστωτικού κινδύνου” θα μπορούσε να γίνει από τη Moody’s Investors Service, της οποίας η αξιολόγηση Baa3 για τη χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Οποιαδήποτε κι αν είναι τελικά η ανακοίνωση, θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη αξιολόγησή της Ιταλίας από τότε που ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι υιοθέτησε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση τον Σεπτέμβριο. Αυτό προκάλεσε τη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας – ένα βασικό μέτρο κινδύνου – στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Μια υποβάθμιση σε σκουπίδια θα αποτελούσε “σοκ σε μια ήδη εύθραυστη αγορά”, δήλωσε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του ευρώ στην Barclays Plc.

Ο Khanna εκτιμά ότι μια υποβάθμιση θα μπορούσε να ωθήσει το spread πίσω προς τις 250 μονάδες βάσης – ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά γύρω από τις πρόωρες εκλογές του 2022 και έφεραν τον Meloni στην εξουσία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu