Διεθνή

Moody’s: Υποβάθμισε το Ισραήλ για πρώτη φορά στην ιστορία του λόγω του πολέμου με τη Χαμάς

Ο Μπέντζιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχχ

Η αξιολόγηση μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, στο Α2. Βαθιά ελλειμματικός ο προϋπολογισμός για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις - Η αντίδραση Νετανιάχου

Το Ισραήλ υπέστη την πρώτη υποβάθμιση της ιστορίας του, καθώς η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική του αξιολόγηση, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Χαμάς.

Η αξιολόγηση μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, στο Α2, τον έκτο υψηλότερο επενδυτικό βαθμό όπου βρίσκονται επίσης Πολωνία και Χιλή. Η Moody’s άλλαξε τις προοπτικές σε αρνητικές.

Η σύγκρουση και οι συνέπειές της «θα αυξήσουν ουσιαστικά τον πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, καθώς και θα αποδυναμώσουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική του ισχύ για το άμεσο μέλλον», ανέφερε η Moody’s στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «αναμένει ότι το χρέος του Ισραήλ θα είναι ουσιαστικά υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν πριν από τη σύγκρουση».

«Οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε σε δήλωσή του ο Μπέντζιαμιν Νετανιάχου. «Η βαθμολογία θα ανέβει ξανά μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο».

Η σύγκρουση πιέζει τα δημόσια οικονομικά ωθώντας τον προϋπολογισμό βαθιά στο κόκκινο. Το δημοσιονομικό κόστος της χειρότερης ένοπλης σύγκρουσης του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια αναγκάζει επίσης την κυβέρνηση να βασίζεται πολύ περισσότερο στο χρέος για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και να πληρώσει έναν πολεμικό λογαριασμό που η κεντρική τράπεζα εκτιμά σε 69 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2023-2025.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024 θα έρθει με έλλειμμα 6,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα για το Ισραήλ αυτόν τον αιώνα. Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο μόνο το 2020, όταν η κυβέρνηση ξόδεψε και δανείστηκε πολλά για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τα lockdown που ακολούθησαν.

Οι traders έχουν ήδη τιμολογήσει σε μια πιθανή υποβάθμιση, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg. Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους του Ισραήλ έναντι χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τώρα υψηλότερο από ό,τι για κρατικά κράτη με χαμηλότερη αξιολόγηση, όπως το Μεξικό και η Ινδονησία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu