Τις απόψεις του αναφορικά με την τελική μορφή που θα έχει συμφωνία της Ελλάδας με την εταίρους, παραθέτει ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μετά από συναντήσεις που είχε σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης τις τελευταίες ημέρες επικοινώνησα με άτομα που κατέχουν πολύ υψηλές και νευραλγικές θέσεις τόσο στο ευρύτερο σύστημα της Ευρωζώνης, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα συνομίλησα με θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και αντάλλαξα απόψεις με αξιόλογους αναλυτές.
Όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται άμεση λύση, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Μετά από αυτά λοιπόν -και ανεξάρτητα των όποιων λανθασμένων χειρισμών έγιναν μέχρι σήμερα από θεωρητικούς που χειρίστηκαν το θέμα- πιστεύω πως η λύση που θα επικρατήσει κατά 95% θα περιλαμβάνει τα παρακάτω (τα οποία όμως είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά):
– Πρώτον, επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων κατά δέκα χρόνια με εξαίρεση τους τίτλους που κατέχει σήμερα ο μηχανισμός του ESM.
– Δεύτερον, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία μείωση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 1%.
– Τρίτον, ύπαρξη μιας ολιγοετούς περιόδου χάριτος, κατά την οποία όμως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται σε πρωτογενή ελλείμματα, αλλά σε λογικά πρωτογενή πλεονάσματα.
– Και τέταρτον, υλοποίηση πολλών, μεγάλων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να τονωθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί βέβαια μια τέτοια συμφωνία να μην αποτελεί «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ή επίσης μπορεί να μην περιλαμβάνει αρκετά πράγματα από τα οποία είχαν λεχτεί προεκλογικά από τα δύο πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, ωστόσο θεωρώ πως αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα μιλάμε για λύση που:
• Θα μας δώσει ανάσες ρευστότητας και χρονικό περιθώριο προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτήν τη φορά στην πράξη, τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις.
• Θα μας επιτρέψει για όσο τουλάχιστον διαρκεί η περίοδος χάριτος, να μειώσουμε την υπερβολική φορολογία και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
• Θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων.
Να θυμίσω επίσης πως το Φεβρουάριο του 2014 είχα δημοσιεύσει άρθρο μου στο Euro2day.gr, όπου επεσήμανα από τότε, ότι τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του τρέχοντος προγράμματος είναι υπερβολικά και πως θα πρέπει να μειωθούν. Τώρα φαίνεται πως είμαστε κοντά σε έναν τέτοιο στόχο.
Χρειάζεται ωστόσο, σύνεση και ρεαλισμός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν κάποιοι μαξιμαλιστικοί στόχοι.
Τέλος, μετά τη συμφωνία θα απαιτηθεί μια περίοδος δραστικών μεταρρυθμίσεων, με το κράτος και ένα μέρος των πολιτών να καλείται να αλλάξει άμεσα νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές δεκαετιών, υπογραμμίζει ο κ. Μωραϊτάκης.
πηγή: www.euro2day.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Οι πάροχοι αναφέρουν περιορισμό των ελευθεριών τους
- Φωτιά στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα
- Τραμπ: Θα διατάξω άρση των κυρώσεων στη Συρία
- Autohellas: Φέρνει στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά οχήματα της CHANGAN
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρά κέρδη και νέο ρεκόρ για τον DAX
- Δήμας: Στο 77% η πρόοδος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος
- Τουρκία: Συμφωνία με την Αίγυπτο για πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG
- ΔΑΑ: Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο προς διαπραγμάτευση 9.544.087 νέων μετοχών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις