Στην απομείωση των υποχρεώσεων της ιταλικής πλευράς να κάνει επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο, απέδωσε ευθέως ο Νίκος Παππάς τη διετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της επίμαχης σύμβασης 717, που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2019.
Ενώ ρώτησε εκ νέου και επίμονα τον κ. Γεραπετρίτη για ποιο λόγο δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών αλλά «εκτελεί χρέη».
Σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσίασε ο τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ:
– Τον Δεκέμβριο του 2019, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή και στη Hellenic Train, που προέβλεπε επενδύσεις από την ιταλική εταιρεία ύψους 750 εκατ. ευρώ και έσοδα 2,5 δισ. για το Δημόσιο, με την υποχρέωσή του να αναπτύξει πλήρως τα συστήματα ασφαλείας.
– Στα τέλη του 2020, ο τότε υφυπουργός Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης ζητά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ παράταση αυτής της σύμβασης.
– Η εταιρεία απάντησε «ναι», με την προϋπόθεση να υπάρξει νέα συζήτηση επί των συμφωνηθέντων.
– Στη συνέχεια άλλαξε η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και, τελικά, έρχεται στη Βουλή σύμβαση από όπου έχουν σβηστεί οι υποχρεώσεις των 750 εκατ. και των 2,5 δισ. αντίστοιχα.
«Πέρυσι το καλοκαίρι έγινε μεγάλη φασαρία στη Βουλή, όταν ήρθε προς κύρωση η τελική σύμβαση που απομείωνε την υποχρέωση Ιταλών κατά 600 εκατ. ευρώ συν την υποχρέωση Δημοσίου να ολοκληρώσει συστήματα ασφαλείας. Δεν το ξέρατε;», είπε.
Ως προς το τελευταίο, αμφισβήτησε έντονα το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε» την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, όπως είπε χθες ο Γιάννης Οικονόμου. «Είναι δυνατόν να μην ήξερε; Τα εξώδικα των μηχανοδηγών δεν έφταναν στον πρωθυπουργό; Δεν διαβάζατε τα δημοσιεύματα; Μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 65 ερωτήσεις για ασφάλεια στον σιδηρόδρομο», είπε.
Ο κ. Παππάς επέμεινε στα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το 2019 παραδόθηκε το 72% της επίμαχης σύμβασης 717 «εκτελεσμένη και χωρίς κανένα νομικό πρόβλημα» και ρώτησε γιατί τελικά υπεγράφη από τη νέα κυβέρνηση δύο χρόνια μετά.
Ενώ απαντώντας στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης, αφού τον ρώτησε εκ νέου γιατί δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών αλλά εκτελεί χρέη υπουργού, τόνισε:
«Υφέρπει το επιχείρημα ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το δυστύχημα ήταν να έχει αναπτυχθεί πλήρως το ETCS. Όχι, δεν ήταν ο μοναδικός.
Τι ίσχυε το 2019 που δεν ίσχυε τώρα; Τα εξής:
– Σταθμάρχες. Το παραδεχθήκατε ότι ήταν ανεπαρκές το προσωπικό, αποδείχθηκε ότι ήταν ακατάλληλος και ο συγκεκριμένος που μετατάχθηκε.
– ΟΣΕ. Σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι μετά την πυρκαγιά του 2019 η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί και ο σταθμάρχης δεν μπορεί να δει πέρα από 5 χλμ. στη βόρεια κατεύθυνση.
– Δευτεροβάθμιος έλεγχος. Παραδεχτήκατε ότι λειτουργούσε μέχρι το 2020 και είπατε, σήμερα, ότι σχεδιάζετε την επαναλειτουργία του. Γιατί έπαψε να λειτουργεί;».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΠΑ για τον σταθμό αερίου στην Αλβανία
- Trish Christakis: Η Ελληνίδα που… εκθρόνισε τον Giannis από τα πρωτοσέλιδα του ΝΒΑ
- Η Ελληνίδα καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Στέλλα Τσάνη εκ των φιναλίστ για το βραβείο «Γυναίκα στην ενέργεια»
- Αττικές Εκδόσεις: Αύξηση 14,82% του κύκλου εργασιών κατά 2,7 εκατ. ευρώ το 2024
- Τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας Μαΐου: Δεν παρατηρούνται μειώσεις στις τιμές όπως τον Απρίλιο
- Στήριξη προνοιακών δομών: Ανανέωση συμβάσεων προσωπικού για έως 8 μήνες
- Ευκαρπία: Επεισόδιο με πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Ανοδικές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις