Η νέα χρηματοδότηση θα εκσυγχρονίσει τη ναυπηγική μονάδα η οποία επί πολλά χρόνια απαξιώνονταν εξαιτίας των χρεών
OΝΕΧ και η US DFC (DFC) υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, τη σύμβαση χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ύψους 125 εκατ δολ. ΗΠΑ (περίπου 120 εκατ. ευρώ). Την σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της πολιτείας, ο επικεφαλής του ομίλου Onex, Πάνος Ξενοκώστας και ο επικεφαλής της DFC Scott Nathan.
Η νέα χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί στον εκσυγχρονισμό της ναυπηγικής μονάδας της Ελευσίνας με στόχο να διεκδικήσει συμβόλαια κατασκευής και επισκευής πολιτικών αλλά και πολεμικών πλοίων.
Πριν από την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης, η ηγεσία της Onex παρουσία της διοίκησης την DFC, και πλήθους εργαζομένων πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 3ης δεξαμενής ελλιμενισμού πλοίων που θέτει σε λειτουργία ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων. Η νέα δεξαμενή ονομάστηκε Στράτης Ανδρεάδης προς τιμή του πρώτου ιδρυτή των ναυπηγείων.
Μιλώντας ο επικεφαλής της DFC Scott Nathan είπε ότι η συμφωνία αυτή θα φέρει όχι μόνο οικονομική ανάπτυξη, αλλά πολιτική και αμυντική ασφάλεια, τόσο για την Ελλάδα όσο και τος ΗΠΑ. Παράλληλα ο κ. Νathan σημείωσε ότι η μονάδα αυτή δεν θα μείνει μόνο στο τομέα των ναυπηγήσεων, αλλά θα προχωρήσει και στον τομέα της ενεργειας, φιλοξενώντας LNG εγκαταστάσεις, ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, offshore γεννήτριες) κ.ά.
Ο επικεφαλής της Οnex ευχαρίστησε τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, αλλά και τους πολιτικούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ε. Αποστολάκης, ο επικεφαλής της Optima Bank Γιώργος Τανισκιδης.
Ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι οι επενδύσεις μέχρι σήμερα ανήλθαν σε 24 εκατ. Ευρώ, πριν καν «ανοίξει το ναυπηγείο», δηλαδή πριν μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη. Εξ αυτών τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν σε δεδουλευμένα (παλιά και νέα) των εργαζομένων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurobank: Αύξηση 8,1% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το β’ τρίμηνο 2025
- Ουκρανία: Δυνάμεις της έπληξαν πετρελαιοφόρο του ρωσικού “σκιώδους στόλου” στη Μεσόγειο
- Γουόλερ: Ο υποψήφιος για την προεδρία της Fed συζήτησε με τον Τραμπ για την αγορά εργασίας
- ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 400 εκατ. ευρώ την Τρίτη 23/12
- Πόσο εκτεθειμένες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ – Το Top5
- Τέμπη: Διακόπηκε η δίκη για τα “χαμένα” βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Η Laura Burdese νέα CEO της Bvlgari
- Βουλή: “Πέρασαν” η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η τροπολογία για το ελβετικό φράγκο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








