Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% νωρίτερα είναι λιγότερο πιθανή, επομένως είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, ανέφερε ο Γερμανός τραπεζίτης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, δήλωσε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, τονίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της πολύ γρήγορα μετά τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ έχει στείλει «σήμα» ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για αρκετά τρίμηνα και οι επενδυτές προβλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του 2024, ωθώντας συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως ο Νάγκελ να εκφράσουν την αντίθεσή τους δημόσια.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρέχων κύκλος αύξησης έχει πλέον ολοκληρωθεί» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, ο Νάγκελ, σε ομιλία του στην Κύπρο. «Φυσικά, θα μπορούσε να είναι αυτό, ό,τι αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια».
Το σενάριο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% νωρίτερα από ό,τι έχει προβλεφθεί είναι πολύ λιγότερο πιθανό, επομένως είναι πρόωρο ακόμα και να κάνουμε εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να έρθει μόνο όταν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2% αλλά ακόμη και τότε, θα ήταν καλύτερα να κάνουμε λάθος ενεργώντας πολύ αργά παρά πολύ νωρίς, τόνισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Jan Κaras: Ο CEO του ΟΠΑΠ επενδύει στην Ελλάδα
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις