Ο πρόεδρος της Bundesbank ανέφερε ότι «ό,τι κάνουμε στο ΔΣ της ΕΚΤ έχει στο επίκεντρό του τη νομισματική πολιτική»
Το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων που προέρχονται από την πολιτική ρευστότητα, απέστειλε ο Γιοακίμ Νάγκελ.
Ερωτηθείς για την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας που σχετίζεται με την αβεβαιότητα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025, ο πρόεδρος της Bundesbank ανέφερε ότι «ό,τι κάνουμε στο ΔΣ της ΕΚΤ έχει στο επίκεντρό του τη νομισματική πολιτική», σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αυτό που συμβαίνει με μεμονωμένα κρατικά ομόλογα είναι συνήθως μια αντανάκλαση του τι μπορεί να γίνεται πολιτικά στη χώρα εκείνη την εποχή», επεσήμανε.
«Αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αντικατοπτρίζονται σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν θα δικαιολογούσαν το συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαταραχές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.
«Δεν είναι καθήκον της νομισματικής πολιτικής να διασώσει μεμονωμένες χώρες. Τώρα υπάρχουν αρκετά άλλα διαθέσιμα όργανα» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως η Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων, γνωστό ως TPI, το 2022, βάσει του οποίου μπορεί να αγοράσει κρατικούς τίτλους εάν κρίνει ότι η μετάδοση της πολιτικής της απειλείται από αδικαιολόγητη και ατιθάσευτη δυναμική της αγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη
- Πλακιάς: Όποιος στη δίκη για τα Τέμπη σπιλώσει την μνήμη των παιδιών μου, θα ισοπεδωθεί
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα υπάρξουν αποζημιώσεις εξ αιτίας των μέτρων για τον αφθώδης πυρετό
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
- Το στοίχημα της Μελόνι σε ένα δημοψήφισμα για το δικαστικό σύστημα
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας στον γκαλερίστα
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
- Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







