Σχεδόν προεξοφλημένη η νέα κίνηση από τη Φρανκφούρτη, αλλά ο επικεφαλής της Bundesbank κρατά επιφυλακτική στάση για μετά τον Σεπτέμβριο
Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδεύει προς νέα αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα έστειλε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιόαχιμ Νάγκελ, διατηρώντας ωστόσο επιφυλακτική στάση ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σε μεγάλο βαθμό προετοιμάσει τις αγορές για ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, μετά την αντίστοιχη κίνηση του Ιουνίου, όταν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,25%. Η νέα κίνηση θα μπορούσε να το οδηγήσει στο 2,50%, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αισθητά υψηλότερες από τον στόχο του 2%.
Σε συνέντευξή του στη Le Monde, ο Νάγκελ επισήμανε ότι οι επενδυτές αποτιμούν πιθανότητα άνω του 95% για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι «οι αγορές κατανοούν αρκετά καλά τη λειτουργία αντίδρασής μας».
Η τοποθέτησή του ενισχύει την εικόνα ότι η απόφαση της επόμενης εβδομάδας θεωρείται πλέον σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη. Εκεί όπου ο επικεφαλής της Bundesbank κρατά σαφώς πιο κλειστά τα χαρτιά του είναι η περίοδος που ακολουθεί.
«Πέρα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, είμαι προσεκτικός», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την έντονη μεταβλητότητα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο πληθωρισμός ξανά στο επίκεντρο
Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχει ενταθεί μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο, από 2,9% τον Ιούλιο, με την άνοδο των τιμών της ενέργειας να αποτελεί βασικό παράγοντα επιτάχυνσης. Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά στο 2,4%, στοιχείο που περιορίζει σε έναν βαθμό τις ανησυχίες για γενικευμένη διάχυση των πιέσεων στις τιμές.
Για τον Νάγκελ, ωστόσο, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τον στόχο αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενών επιδράσεων, ιδιαίτερα μέσω των μισθολογικών διεκδικήσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός».
Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αναμενόταν, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Η εξέλιξη αυτή δίνει στην ΕΚΤ μεγαλύτερο περιθώριο να επικεντρωθεί στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο της χωρίς, μέχρι στιγμής, να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απότομη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Χωρίς «αυτόματο πιλότο» μετά τον Σεπτέμβριο
Το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη, πάντως, είναι ότι μια αύξηση τον Σεπτέμβριο δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως προαναγγελία μιας συνεχόμενης σειράς αυξήσεων.
Η μεταβλητότητα στην ενέργεια, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δημιουργούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον για τη νομισματική πολιτική. Ο Νάγκελ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, αξιολογώντας τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Έτσι, ενώ η αύξηση της επόμενης εβδομάδας εμφανίζεται σχεδόν προεξοφλημένη, το βασικό ερώτημα για τις αγορές μεταφέρεται ήδη στην επόμενη ημέρα: εάν το 2,50% θα αποτελέσει το τέλος της νέας φάσης σύσφιγξης ή απλώς έναν ακόμη σταθμό στην προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τράπεζες: Αυξημένα στο 4,76% τα επιχειρηματικά δάνεια τον Ιούλιο, στο 0,39% «παγωμένες» οι καταθέσεις
- Eurobank Research: Πολλά πτυχία, λίγες δεξιότητες – Το μεγάλο έλλειμμα της ελληνικής εκπαίδευσης
- ΙΕΛΚΑ: Οριακή μείωση 0,15% στις τιμές των σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο
- Lidl Ελλάς: Μείωση τιμών σε πάνω από 70 βασικά προϊόντα με «δώρο» τον ΦΠΑ
- PwC: Η AI πυροδοτεί επενδυτική έκρηξη 32 τρισ. δολαρίων στα Data Centers έως το 2050
- Νάγκελ: Η ΕΚΤ πατά ξανά το «κουμπί» των επιτοκίων – Σήμα για αύξηση την επόμενη εβδομάδα
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Eurostat: Που ξοδεύουν τα νοικοκυριά τα χρήματά τους
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







