Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας κινδυνεύουν να σταματήσουν, εκτός εάν οι κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα για να καλύψουν margin calls ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Equinor της Νορβηγίας.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για εγγύηση των συναλλαγών εν μέσω άγριων διακυμάνσεων στις τιμές. «Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας αν και η φυσική αγορά λειτουργεί», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και τη ενέργεια. Η εκτίμηση της εταιρείας για κεφάλαια 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των συναλλαγών στα παράγωγα είναι «συντηρητική», είπε.
«Αυτό είναι απλώς κεφάλαιο που είναι νεκρό και δεσμευμένο σε margin calls», είπε ο Haugane σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο. «Εάν οι εταιρείες χρειαστεί να βάλουν τόσα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στεγνώνει και αυτό δεν είναι καλό για το συγκεκριμένο τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για παρέμβαση θα ήταν «λογικά» για το trading στα παράγωγα.
Μεταξύ των επειγουσών παρεμβάσεων που συζητούνται από την ΕΕ είναι τα ανώτατα όρια τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για την Equinor, τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να έχουν νόημα, επειδή οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο «τοπικές». Αλλά στο φυσικό αέριο, τέτοια μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα λόγω της παγκόσμιας φύσης της αγοράς. Για παράδειγμα, η Ευρώπη πρέπει να νικήσει την Ασία στην τιμή για να προσελκύσει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Η ενέργεια είναι μια τοπική, δηλαδή εγχώρια, αγορά, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατό να γίνει κάτι που θα μπορούσαν να ελέγξουν οι κυβερνήσεις», είπε ο Haugane. «Αλλά το ζήτημα του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου είναι διαφορετικό, επειδή η αγορά φυσικού αερίου είναι παγκόσμια και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο εύκολο την διαχειριστείς».
Το βασικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αερίου είναι η έλλειψη προσφοράς και τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα μειώσουν την πίεση, ούτε θα προσθέσουν στα αποθέματα, σύμφωνα με το στέλεχος της Equinor. «Δεν δημιουργεί καμία λύση στο πρόβλημα», είπε ο Haugane. «Το φυσικό αέριο είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα και δεν έχουμε τόση προσφορά, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το Disney+ χάνει το Dolby Vision σε χώρες της Ευρώπης – Επικαλείται τεχνικό πρόβλημα
- Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε δέσμη δανείων στήριξης της Ουκρανίας 90 δισ. ευρώ για το 2026 και το 2027
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου
- Παπαθανάσης για κονδύλια σε επαγγελματική κατάριση: «Δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο»
- Στα 70 εκατ. δολάρια η αγορά του domain ai.com από τον ιδρυτή της Crypto.com
- ΗΠΑ: Σχεδόν 200 δισ. δολάρια κόστισαν στους Αμερικανούς πολίτες οι δασμοί Τραμπ
- Freedom Holding: Στα 1,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο 9μηνο
- Πρόστιμο στην πλατφόρμα Telegram από τη Ρωσία για εξτρεμιστικά μηνύματα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








