Από 3,6% τον Ιούνιο
“Τσίμπησε” ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (που μετράει τις συνθήκες του πληθωρισμού) ανήλθε σε 3,7% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον ΙΟύλιο του 2024) έναντι 3,6% που ήταν τον Ιούνιο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου και ΙΟυνίου 2025 ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφανίζεται μειωμένος κατά 0,3%
Εναν χρόνο νωρίτερα (Ιούλιος 2024) ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 3%.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2% τον Ιούλιο του 2025, σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Το 3,7% είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες που έχει δοθεί ηγ πρώτη εκτίμηση.
Περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την εξέλιξή του τους τελευταίους μήνες, καθώς και άλλα οικονομικά στοιχεία, μπορείτε να δείτε στην ειδική ενότητα «Παλμός της Οικονομίας» του FinancialReport.
Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, οι αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αναμένεται να παρουσιάσουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (3,3%, έναντι 3,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,1%, έναντι 3,3% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,8%, έναντι 0,5% τον Ιούνιο) και η ενέργεια (-2,5%, έναντι -2,6% τον Ιούνιο).
Εξετάζοντας τις βασικές κατηγορίες, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (3,3%, σε σύγκριση με 3,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,1%, σε σύγκριση με 3,3% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,8%, σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-2,5%, σε σύγκριση με -2,6% τον Ιούνιο).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στη Fed
- Επιτροπή Οικονομικών – Βουλή: Με ψήφους ΝΔ η επιτάχυνση απορρόφησης πόρων Ταμείου Ανάκαμψης
- Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά ομολόγων ύψους 217 εκατ. ευρώ
- Γαλλία: Σε απεργιακό κλοιό αύριο Πέμπτη (17/9) όλη η χώρα
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κατέγραψε ζημιά για 6η συνεχόμενη χρονιά στα 33 εκατ. λίρες
- Άτυχος ο Τεντόγλου: Τραυματίστηκε και έμεινε 11ος στον τελικό του Τόκιο
- Εντυπωσιακή υποδοχή Τραμπ στο Λονδίνο, αλλά και… απρόοπτα
- ΕΧΑΕ: Διοργανώνει το πρώτο ATHEX Sustainability Summit 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις