Υπό αξιολόγηση οι ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν ανοδικά
Νέες επιθέσεις έπληξαν τη Δευτέρα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Τζιζάν, στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εντείνοντας εκ νέου τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών του βασιλείου και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η έκταση των ζημιών βρίσκεται ακόμη υπό αξιολόγηση. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι το μέγεθος της νέας επίθεσης φαίνεται να είναι αντίστοιχο με εκείνο προηγούμενου πλήγματος, περίπου έναν μήνα νωρίτερα, το οποίο είχε προκαλέσει προσωρινή διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η Τζιζάν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Υεμένη και αποτελεί κομβικό σημείο για την ενεργειακή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας. Στην περιοχή λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, δυναμικότητας περίπου 400.000 βαρελιών ημερησίως, μαζί με συναφείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαίου. Η γεωγραφική της θέση την έχει καταστήσει επανειλημμένα στόχο επιθέσεων στο πλαίσιο της παρατεταμένης σύγκρουσης με τους Χούθι της Υεμένης.
Μέχρι τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το νέο χτύπημα, ενώ η Saudi Aramco δεν είχε προβεί σε επίσημο σχολιασμό. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έχουν, πάντως, πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σειρά επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικών ενεργειακών υποδομών, καθώς η ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχει αναζωπυρωθεί.
Η είδηση προκάλεσε άμεση αντίδραση στις αγορές. Οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά μετά τις αναφορές για τις επιθέσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο νέων διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου. Το αμερικανικό WTI πέρασε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1%.
Η νέα επίθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει υψηλή και οι αγορές παρακολουθούν στενά κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Η έκταση των ζημιών και τυχόν επιπτώσεις στη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Aramco αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των τιμών τις επόμενες ημέρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κατάρ: Σπάνια απόπειρα εξόδου φορτωμένου LNG tanker από τα Στενά του Ορμούζ
- Ο Κρις Ρόκος εγκαταλείπει τη Βρετανία – Νέο πλήγμα από τη φυγή δισεκατομμυριούχων
- Μερτς για νίκη AfD: «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος, αλλά δεν παραιτούμαι»
- Νέα πλήγματα στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Τζιζάν
- Χαλκός: Σε ιστορικά υψηλά με ράλι πάνω από τα 14.000 δολάρια ο τόνος
- Πιερρακάκης: Ποιοι κερδίζουν από το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ
- Δίκη για τα Τέμπη – Αποστολίδης: «Να κληθούν οι επτά που κατηγορούνται για το μπάζωμα» (video)
- Κόρη μηχανοδηγού – Τέμπη: «Λοιδορήθηκε όσο λίγοι, ήρθαμε για να αποδοθεί δικαιοσύνη» (video)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








