Διεθνή

Νέα πτώση στη Wall Street στον απόηχο της FED και της «ανάβασης» των αποδόσεων των ομολόγων

Σε πολυετή υψηλά 4,48%, η απόδοση του 10ετούς του αμερικανικού δημοσίου

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν την Πέμπτη στα αμερικανικά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τις απώλειες της εβδομάδας, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν σε πολυετή υψηλά μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά ημέρα πτώσης για τη Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,08% στις 34.070 μονάδες ο S&P 500 είχε απώλειες 1,64% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση 1,84% και έκλεισε στις 14.694 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου ανήλθε στο 4,48%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις εργασίας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ακμάζουσα. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε 201.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερες από τις 225.000 αιτήσεις που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ήταν ο χαμηλότερος όγκος νέων αιτήσεων ανεργίας από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του διετούς ομολογου του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, επίπεδο που είναι επίσης το  υψηλότερο  από το 2007.

Οι απώλειες εντάθηκαν μετά την είδηση ​​ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα εγκρίνουν νομοσχέδιο για να αποτρέψουν την αύξηση του ορίου του χρέους.

Οι κινήσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προέβλεψε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα έδειξε επίσης λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχολίασε μετά την απόφαση ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία είναι ακόμα δυνατή, αλλά όχι ως βασικό σενάριο.

close menu