Με διάταξη νόμου την οποία το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει προθεσμία ενός μήνα στις 75 επιτροπές για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων.
Οι νέες τιμές θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2018 προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.
Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων ( μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.
Επίσης στην διάταξη θα προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές. Την επιτροπή αυτή έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με στόχο να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών. Η επιτροπή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνεται επίσης, υπόψη, για τον προσδιορισμό των τιμών.
Όσον αφορά στη Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΑΕ: Ιρανικοί πύραυλοι προκάλεσαν πυρκαγιά σε βάση που φιλοξενεί γαλλικές δυνάμεις
- Τηλεδιάσκεψη Γεραπετρίτη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων σε Ιράν και Μ. Ανατολή για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων
- Παχλαβί: Ο θάνατος του Χαμεϊνί δεν είναι «το τέλος»
- Ο Νετανιάχου ανακοινώνει εντατικοποίηση των επιθέσεων στην Τεχεράνη
- Πυροβολισμοί στο Όστιν του Τέξας με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
- Κρίση στο Ιράν: “Έδαφος” για συντονισμένη δράση ψάχνουν Τουρκία και Σαουδική Αραβία
- ΗΠΑ: Μακελειό σε μπαρ στο Όστιν με 3 νεκρούς και 17 τραυματίες
- Χάποελ Τελ Αβίβ: «Η ομάδα είναι στο Ελάτ και θα ταξιδέψει στην Αθήνα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








