Επιχειρήσεις

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Ζ. Άκερμαν η Τρ. Κύπρου

Εγκρίθηκαν σήμερα Πέμπτη από την γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου οι δέκα υποψήφιοι που πρότεινε ο συνδυασμός του Αμερικανού μετόχου της Τράπεζας Γουίλμπουρ Ρος για μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος.

Παράλληλα, δεν εγκρίθηκε από το σώμα των μετόχων η συμμετοχή στη διοίκηση του Ζαχαρία Παλέξα, ο οποίος προτάθηκε από τον Σύνδεσμο Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), που κατέχει το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αμέσως μετά το πέρας της συνέλευσης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση. Αύριο Παρασκευή αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία ο Ελβετός Γιόζεφ Άκερμαν αντικαθιστώντας τον Κρίστη Χασάπη.

Νωρίτερα, σε ολιγόλεπτη διακοπή των εργασιών της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία αναγκάστηκε η διοίκηση του ιδρύματος, εν μέσω έντασης αλλά και επεισοδίων από κατόχους αξιογράφων και καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας.
 
Περίπου 120 άτομα που διαμαρτύρονταν απέκλεισαν την είσοδο του συγκροτήματος και προκάλεσαν μικροζημιές έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Κύπρου όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση. Κάποιοι εισήλθαν στην αίθουσα της συνέλευσης από παράθυρα, έσπασαν γλάστρες και φώναζαν κατά των αποφάσεων που λήφθηκαν σε βάρος τους.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι εργασίες της συνέλευσης διακόπηκαν και επανεκκίνησαν μετά από λίγο με παρέμβαση της αστυνομίας που διαβουλεύθηκε με τους διαμαρτυρόμενους σε παρακείμενη αίθουσα.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Χούρικαν υπογράμμισε πως στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι να συμβάλει στην αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας. Υπογράμμισε δε πως η μελλοντική χρηματοοικονομική απόδοση της τράπεζας συνδέεται στενά με την οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου.

Ο ίδιος τόνισε πως η τράπεζα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αλλά και το πρόγραμμα απομόχλευσης από δραστηριότητες εξωτερικού, με στόχο την εξυπηρέτηση των εργασιών στην Κύπρο.

Επίσης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επανεισδοχή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι θα γίνει πριν το τέλος του έτους.

close menu