Επιχειρήσεις

Νιτσιάκος: Από την Ήπειρο ταΐζει την Ελλάδα – Πολυκλαδική δύναμη τροφίμων με πωλήσεις €570 εκατ. και νέες επενδύσεις

Financialreport.gr

Ο Κώστας Νιτσιάκος, επικεφαλής της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, που μαζί με τις αδελφές του, συνεχίζουν και υλοποιούν του όραμα του πατέρας τους Θεόδωρου.

Νέα δυναμική από τη Νιτσιάκος, εκτός από το κοτόπουλο και στο ελληνικό βόειο κρέας

Μετά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος (για το έτος 2024) στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των συνεργασιών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ με Έλληνες παραγωγούς, το  ρεπορτάζ μεταφέρεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Εκεί όπου η Νιτσιάκος, εταιρεία που ξεκίνησε από το κοτόπουλο και εξελίσσεται σε πολυκλαδική δύναμη τροφίμων, άνοιξε τις πόρτες για να δείξει πώς χτίζεται, μέρα με τη μέρα, η αλυσίδα αξίας πίσω από το σήμα «ελληνικής εκτροφής» στο βόειο κρέας.

Μια στρατηγική συνεργασία που «ωριμάζει»
«Η συνεργασία με την ΑΒ ήταν καθοριστική για να πιστέψει η αγορά ότι το ελληνικής εκτροφής μοσχάρι μπορεί να πετύχει», δηλώνει ο Κώστας Νιτσιάκος, επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος θύμισε με ταπεινότητα, ότι η ιδέα εισόδου στο μοσχάρι είχε ξεκινήσει από τον πατέρα του, τον οραματιστή-επιχειρηματία Θεόδωρο Νιτσιάκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2020 όταν το αυτοκίνητό του γλίστρησε σε δρόμο ολισθηρό το χειμώνα στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων κι έπεσε σε χαράδρα, προσθέτοντας«απλώς εμείς τα τρία αδέλφια υλοποιήσαμε το σχέδιο, του πατέρα μας» (η ΑΒ Βασιλόπουλος και η Νιτσιάκος διατηρούν πολυετή συνεργασία στα νωπά κοτόπουλα, τη γαλοπούλα, το κουνέλι και τα προψημένα προϊόντα. Από τον Μάιο του 2023, η συνεργασία επεκτάθηκε στο βόειο κρέας και από τον Μάιο του 2024, κατέστη αποκλειστική, καθώς η  Νιτσιάκος καλύπτει πανελλαδικά τις ανάγκες των καταστημάτων της ΑΒ, τόσο στα κρεοπωλεία εντός των καταστημάτων όσο και στα ψυγεία με τυποποιημένα προϊόντα που φέρουν το όνομά της.

Η μονάδα τυποποίησης
Στη μονάδα τυποποίησης βοδινού κρέατος της εταιρείας, η οποία εκτείνεται σε 4.500 τ.μ., ο διευθυντής Μάνθος Άβελας περιγράφει μια υποδομή που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αγροκτημάτων και ραφιού. Η δυναμικότητα φτάνει τα 60 μοσχάρια την ημέρα και έως 30 τόνους/ημέρα. Τα ζώα φτάνουν περίπου 10 μηνών από τη Γαλλία, σε ράτσες Limousin και Aubrac, και εκτρέφονται στην Ελλάδα για τουλάχιστον πέντε μήνες ώστε να λάβουν την πιστοποίηση «μοσχάρια ελληνικής εκτροφής». Παραμένουν δύο ημέρες στο σφαγείο για σωστή προψύξη και οδηγούνται τεταρτοκομμένα στο τυποποιητήριο. Η διαδικασία είναι πλήρως ελεγχόμενη. Ιχνηλασιμότητα ανά ζώο και ανά τεμάχιο, από τη γέννηση και τη διατροφή μέχρι τη σφαγή και την επεξεργασία. Τα κόκκαλα των ζώων οδηγούνται στις μονάδες ζωοτροφών της εταιρείας, ενώ κάθε σκεύος παραγωγής χρησιμοποιείται μία φορά και απολυμαίνεται πριν επανέλθει στη γραμμή παραγωγής.

Η ζήτηση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει συστηματική ωρίμαση. Σε περίπου 15 ημέρες από την είσοδο στο τυποποιητήριο, το προϊόν παραδίδεται στα σούπερ μάρκετ. Πέρα από νωπά τεμάχια, η μονάδα παράγει και τυποποιημένα παρασκευάσματα, πχ κιμά. Προς το παρόν η παραγωγή αλλαντικών δεν βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό της εταιρείας.

Το 2024 οι πωλήσεις της Νιτσιάκος προς την ΑΒ Βασιλόπουλος μοσχαριού ήταν 8 εκατ. ευρώ ενώ εφέτος αναμένεται σημαντική και πωλήσεις πάνω από 14 εκατ. ευρώ, καθώς το ελληνικό κρέας είναι πλέον ανταγωνιστικό σε σύγκριση με το εισαγόμενο και σταδιακά αυξάνεται το μερίδιο αγοράς. Αυτή τη στιγμή στα ΑΒ Βασιλόπουλος είναι 60% εισαγόμενο και 40% ελληνικό βόειο κρέας.

Αγρόκτημα hightech με ρομποτική σίτιση
Τα ζώα μετά την εισαγωγή τους από τη Γαλλία, εκτρέφονται σε ιδιόκτητη φάρμα της Νιτσιάκος και σε συνεργαζόμενες. Η ιδιόκτητη μονάδα της εταιρείας βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμα χωράφια, που προορίζονται για ζωοτροφές. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 1.000 μοσχαριών ενώ γίνονται δύο εκτροφές το χρόνο. Τα ζώα τρέφονται με ρομποτικά συστήματα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφήνουν την τροφή. Τα μοσχάρια γοράζονται περίπου 400 κιλά ενώ σφάζονται όταν φθάσουν τα 700 κιλά, με μέση απόδοση σφαγίου περίπου 400 κιλά. Συνολικά μαζί με τις συνεργαζόμενες φάρμες, η εταιρεία εκτρέφει 7.000 ζώα ετησίως σε δύο κύκλους το χρόνο.
Η συνολική επένδυση σε πάγια μόνο, για τη μονάδα εκτροφής και τη μονάδα τυποποίησης,  ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η επενδυση στα ζώα , ούτε άλλες δαπάνες).

To ρομπότ που αφήνει την τροφή στη φάρμα και ταϊζει τις αγελάδες χωρίς ανθρώπινο χέρι.

Ερωτηθείς για τις τιμές και την άνοδό τους τους τελευταίους μήνες ο Κώστας Νιτσιάκος εξηγεί ότι «πέρυσι τέτοια εποχή τέτοια εποχή αγοράζαμε απο τη Γαλλία με 3,8 ευρώ το κιλό ενώ  σήμερα αγοράζουμε 6,5 ευρώ το κιλό. Και δεν υπάρχει φως για πτώση όπως λενε οι προμηθευτές μας στη Γαλλία. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της προσφοράς και το ότι πολλοί κτηνοτρόφοι στη Γαλλία αποχώρησαν».

Ροή επενδύσεων και νέα δυναμικότητα στο κοτόπουλο
Παράλληλα με τις επενδύσεις στην εκτροφή και τυποποίηση βοείου κρέατος, η Νιτσιάκος υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα αναβαθμίζοντας και αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα στο κοτόπουλο. Στα σκαριά βρίσκεται νέα εγκατάσταση σφαγής και τυποποίησης μια επένδυση, που μαζί με άλλες συνοδευτικές ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το παραγωγικό αποτύπωμα συμπληρώνεται από δύο σφαγεία, ένα εκκολαπτήριο, μονάδες αναπαραγωγής & πάχυνσης και τέσσερα εργοστάσια ζωοτροφών και αποθήκες. Η νέα μονάδα, που θα ολοκληρωθεί το 2026 θα αυξήσει το ρυθμό σφαγής σε 15.000 κοτόπουλα/ώρα (από 8.000/ώρα σήμερα). Με άλλα λόγια θα τριπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Νιτσιάκο αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα δυναμικότητας και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η ζήτηση στο κοτόπουλο, η οποία βαίνει αυξανόμενη.

Οπως λέει, το κοτόπουλο είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες στο τρόφιμο, που η Ελλαδα αυξάνει τηνπαραγωγή, προσθέτοντας πως το ελληνικό κοτόπουλο στέκεται άνετα στην Ευρωπη. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αποτελούν το 10% του τζίρου της εταιρείας. με κύρια χώρα εξαγωγής την Ιταλία.

Αριθμοί που «ζαλίζουν»
Η Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις έκλεισε το 2024 με πωλήσεις €527,4 εκατ. όπως είχε γράψει και το Financialreport.gr και, σύμφωνα με τον Κώστα Νιτσιάκο, για το 2025 οι πωλήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα €570 εκατ. Για το 2024 το EBITDA περίπου €43 εκατ. και δανεισμό €55 εκατ., που είναι ελάχιστος για το τζίρο της εταιρείας.

Ιδιοκτησία, στρατηγική και το «όχι» στις εξαγορές
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας με δεδομένο ότι αποτελεί ένα μεγάλο μέγεθος, ο κ. Νιτσιάκος δηλώνει ότι «δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις για πώληση»,  λέγοντας ότι ο ίδιος κατέχει το 47% και οι αδελφές του το υπόλοιπο. Επίσης, αναφέρει πως και εσωτερικά, η εταιρεία δεν κυνηγά εξαγορές και ποντάρει σε οργανική ανάπτυξη μέσω της αύξησης της δυναμικότητας σε κοτόπουλο και ζωοτροφές.

Να σημειωθεί ότι η Νιτσιάκος διαθέτει και δύο ξενοδοχεία στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα (εδώ το σχετικό άρθρο του Financialreport.gr), τα οποία αποτελούν μικρό μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu