Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) εξέπλησσε τις αγορές την Πέμπτη, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «δείχνοντας» προς συνέχεια στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η Norges Bank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 3,75% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 3,5%.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της Norges Bank από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει πως μπορεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Αύγουστο.
Οι ανακοινώσεις της Norges Bank έγιναν σχεδόν παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), την πέμπτη διαδοχική.
Οι κινήσεις της τράπεζες εντάσσονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού στη νορβηγική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διοικήτρια της Norges Bank, Ίντα Βόλτνεν Μπάκε, ανέφερε σε δήλωση της πως «εάν δεν αυξήσουμε το επιτόκιο, οι τιμές και οι μισθοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και ο πληθωρισμός να παγιωθεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποστολάκη: Στον «αέρα» οι ρυθμίσεις οφειλών – Οι servicers καθυστερούν την απόφαση του Αρείου Πάγου
- Paramount – Warner Bros: Διακανονισμός με 12 πολιτείες ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη συγχώνευση
- Ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη: Τεχνολογία και τράπεζες «απογείωσαν» τις αγορές
- Economist: Η παγίδα του ακριβού χρήματος απειλεί τις υπερχρεωμένες οικονομίες
- Μπέσεντ: Από τις 23 Σεπτεμβρίου οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες θα είναι «καθηλωμένες»
- Συμφωνία στην ΕΕ για άρση των κυρώσεων σε Ουσμάνοφ και Φρίντμαν
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 29 Σεπτεμβρίου η καταβολή τόκων 8,09 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους
- Επίθεση σε τάνκερ που διέσχιζε τα Στενά του Ορμούζ, σώο το πλήρωμα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








