Η Norges Bank είχε προβλέψει ότι η ανεργία θα παρέμενε στο 2% μέχρι τον Σεπτέμβριο
Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της Νορβηγίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας και αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων πριν από το επόμενο έτος.
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 2,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, όπως έδειξαν την Παρασκευή τα στοιχεία της Νορβηγικής Υπηρεσίας Εργασίας και Πρόνοιας.
Η Norges Bank είχε προβλέψει ότι η ανεργία θα παρέμενε στο 2% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα διαχέονται στη νορβηγική αγορά εργασίας, η οποία άντεξε καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ακόμη και όταν η πλούσια σε ενέργεια οικονομία βρίσκεται σχεδόν σε στασιμότητα από πέρυσι.
Η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, μαζί με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει τα σχέδιά της να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αν και η πρόσφατη διολίσθηση της νορβηγικής κορώνας υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση παραμένει μακρινή.
Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 4% της αξίας του έναντι του ευρώ από τις αρχές Ιουνίου, αυξάνοντας την ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές στα εισαγόμενα αγαθά θα περιορίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των ρυθμών πληθωρισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΚΤ: Περισσότερο χρήμα στην Ευρωζώνη, σταθερά τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Ριζικό λίφτινγκ στην κοινωνική φροντίδα υπόσχεται ο Αντι Μπέρναμ
- ΤτΕ: Άλμα 10,2% στα επιχειρηματικά δάνεια και έκρηξη 23% στις εταιρικές καταθέσεις τον Ιούνιο
- ΕΒΕΑ: Ξεκινά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας “Greece – Türkiye Hackathon 2026”
- “Τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση επιτοκίων” δηλώνει το στέλεχος της ΕΚΤ Πίτερ Κάζιμιρ
- Eurostat: «Βουτιά» σε αποταμίευση και επενδύσεις των ελληνικών νοικοκυριών το α΄τρίμηνο
- ΕΚΤ: Σταθερή η αποταμίευση στην Ευρωζώνη – Υποχωρεί το χρέος των επιχειρήσεων
- Πλαφόν στο πάγιο του λογαριασμού ρεύματος συζητά η ΡΑΑΕΥ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








