Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει βάλει χρήματα σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο
Ζημία ύψους 374 δισ. κορώνων (33,80 δισ. δολάρια) σημείωσε το τρίτο τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας, εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας και των υψηλών επιτοκίων.
Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν -2,1% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, 0,17 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του ενώ οι μετοχές -η μεγαλύτερη κατηγορία ενεργητικού της, που αντιπροσωπεύει το 70,6% της αξίας της το τρίμηνο – κατέγραψαν απώλειες 2,1%.
Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το άλλο 25% του ενεργητικού της, κατέγραψαν ζημίες 2,2% και τα ακίνητα 3,3%.
«Προειδοποιήσαμε ότι προερχόμαστε από μια μάλλον μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, αλλά και επεκτατικών… δημοσιονομικών πολιτικών», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Trond Grande.
Κατά τον ίδιο, «όταν τα επιτόκια αυξηθούν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, προφανώς θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και να χρηματοδοτηθούν με υψηλότερα επιτόκια. Και το ερώτημα είναι εάν όλοι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό με την κερδοφορία».
Και πέρσι το ταμείο υπέστη κολοσσιαία ζημιά (1.637 δισ. κορώνες) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το γιγαντιαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει βάλει χρήματα σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη Γάζα από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: «Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια»
- Στη φυλακή από τις 21 Οκτωβρίου ο Νικολά Σαρκοζί
- Πιερρακάκης στη Βουλή: Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη στη σκιά της εκεχειρίας στη Γάζα
- Alpha Bank: Αγορά 2,032 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,64 εκατ. ευρώ
- Mevaco: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ιωάννης Μπρούτζος
- Alter Ego: Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Ακρίτας: Μετατροπή 14,1 εκατ. προνομιούχων μετοχών σε κοινές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις