Εκτιμάται ότι κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους μεταλλευμάτων που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση
Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης υποστηρίζει ότι εντόπισε νορβηγική μεταλλευτική εταιρεία. Σύμφωνα με τη Rare Earths Norway, το κοίτασμα Φένσφελτετ, στα νοτιοανατολικά της Νορβηγίας, κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους τέτοιων μεταλλευμάτων, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την πράσινη μετάβαση της ηπείρου.
Το κοίτασμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο εκείνου της Κιρούνα στη Σουηδία, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει 1 έως 2 εκατομμύρια τόνους.

Η ευρύτερη περιοχή όπου εντιοπίστηκε το κοίτασμα, στον χάρτη της Google.
Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη
«Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής εξόρυξης και αναλύσεων (…) μια πρώτη εκτίμηση των μεταλλευτικών πόρων (…) δείχνει ότι το Φένσφελτετ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών (ETR) στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία.
Η εκτίμηση αυτή, που έγινε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία WSP, κάνει λόγο κυρίως για την ύπαρξη 1,5 εκατ. τόνων μόνιμων μαγνητών, μετάλλων που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030 με μια επένδυση 10 δισεκ. κορωνών (867 εκατ. ευρώ) μόνο για την πρώτη φάση, σύμφωνα με τη Rare Earths Norway.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί στον τομέα των σπάνιων γαιών. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της, όμως Βρυξέλλες και Όσλο διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Σήμερα, το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται από την Κίνα, η οποία διαθέτει σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα.
Τον Ιανουάριο του 2023 σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, κανένα από τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα δεν είναι προς το παρόν σε στάδιο ώριμο προς εκμετάλλευση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΗ: Το στοίχημα των 24 δισ. ευρώ για να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη ενέργειας και ψηφιακών υποδομών
- CVC: Έως 1,2 δισ. ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Η CVC εκφράζει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - CVC indicates non-binding interest to support PPC’s share capital increase with a new investment
- Ευρωπαϊκές αγορές: μεικτά πρόσημα και ράλι από L’ Oreal και Nokia
- Warner Bros: Οι μέτοχοι ενέκριναν την εξαγορά από την Paramount
- Λέσβος – αφθώδης πυρετός: Αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








