Η πτώση της μετοχής από το υψηλό του Ιουνίου 2024 έχει επιφέρει ζημιές περισσοτέρων των 400 δισ. δολαρίων στη Novo
Τα κέρδη της Novo Nordisk αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η δανική φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην κρίσιμη αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ.
Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 33,4 δισ. κορώνες (5,2 δισ. δολάρια) κατά την περίοδο, λιγότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 34,4 δισ. κορώνες, ανέφερε η εταιρεία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα προσφέρουν μια λεπτομερή εικόνα του τριμήνου κατά το οποίο η Novo Nordisk υπέστη ζημιές και αποφάσισε να απολύσει τον επί χρόνια διευθύνοντα σύμβουλο της. Ο βετεράνος της εταιρείας, Μάζιαρ Μάικ Ντούστνταρ, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου την Πέμπτη.
Η πρώτη αποστολή του CEO της Novo θα είναι η ανάκτηση της αγοράς απώλειας βάρους στις ΗΠΑ. Η Novo παλεύει με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τη μία πλευρά οι ασθενείς στις ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες εκδόσεις-αντίγραφα του επιτυχημένου φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy. Από την άλλη, η Eli Lilly & Co κερδίζει μερίδιο αγοράς με μια πιο ισχυρή εναλλακτική λύση, το αντίπαλο φάρμακο Zepbound.
Οι πωλήσεις, πάντως, του επιτυχημένου φαρμάκου Wegovy για την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά 67% κατά την ίδια περίοδο, φτάνοντας τα 19,53 δισ. δανικές κορώνες, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για τα 20 δισ. δανικές κορώνες.
Την περασμένη εβδομάδα η Novo Nordisk μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα κέρδη. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 64% τους τελευταίους 12 μήνες.
Η πτώση της μετοχής από το υψηλό του Ιουνίου 2024 έχει επιφέρει ζημιές περισσοτέρων των 400 δισ. δολαρίων στη Novo, εκθρονίζοντάς τη από τη θέση της πιο πολύτιμης εταιρείας της Ευρώπης.
Η Novo επιβεβαίωσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της, επαναλαμβάνοντας ότι οι πωλήσεις φέτος θα αυξηθούν κατά 8% έως 14%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα αυξηθούν κατά 10% έως 16%, με βάση τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Intralot: Στις 28 Αυγούστου η Γενική Συνέλευση – Τα θέματα
- Switch 2: Αναφορές για προβλήματα υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
- NBG Securities για τράπεζες: 10 βασικά σημεία των ποιοτικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου
- Tim Cook: Η Apple θα ηγηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη παρά την καθυστερημένη είσοδο
- Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Η επέκταση στις ΑΠΕ μετά την είσοδο Ξιώνη με 10%
- Intralot: Εύλογο και δίκαιο το αντάλλαγμα στην δημόσια πρόταση
- 6 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος
- ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές σε ένα σενάριο σοβαρής οικονομικής ύφεσης το2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις