Διεθνή

Ντράγκι: «Δεν μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη ενωμένη στο εμπόριο αλλά κατακερματισμένη στην άμυνα»

Financialreport.gr

«Τα δυνατά σημεία της Ευρώπης δεν μπορούν να προστατεύσουν τις αδυναμίες» καθώς η παγκόσμια οικονομική τάξη αλλάζει ραγδαία, τόνισε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΕΚΤ

Μιλώντας για πολιτικές και για το πώς η Ευρώπη θα ξεφύγει από την τρέχουσα γεωπολιτική της μειονεκτική θέση, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που θεωρείται από ορισμένους κορυφαίος Ευρωπαίος στοχαστής, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Ντράγκι –πιθανώς περισσότερο γνωστός για το σχόλιό του «ό,τι χρειαστεί» σχετικά με τη διάσωση της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – είναι εδώ και καιρό ένθερμος υποστηρικτής της περαιτέρω ολοκλήρωσης και ορισμένων βαθιών μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

Η έκθεση Ντράγκι, που δημοσιεύθηκε το 2024 , σκιαγράφησε περαιτέρω τον τρόπο σκέψης του σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και έχει επηρεάσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα (αν και φαίνεται να πιστεύει ότι δεν κινούνται αρκετά γρήγορα).

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, εκφώνησε ομιλία στο KU Leuven στο Βέλγιο, μίλησε για την τρέχουσα θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και είχε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Ντράγκι συμφώνησε με όσους προειδοποιούν ότι η τρέχουσα οικονομική παγκόσμια τάξη καταρρέει – στην πραγματικότητα, αποκαλώντας την ανοιχτά «ανενεργή» και «νεκρή» – αλλά προειδοποίησε ότι «η κατάρρευση αυτής της τάξης δεν αποτελεί από μόνη της την απειλή. H απειλή είναι αυτό που μπορεί να την αντικαταστήσει».

Συγκεκριμένα, είπε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε μια χώρα που «τονίζει το κόστος που έχει επωμιστεί, αγνοώντας τα οφέλη που έχει αποκομίσει» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, και μια Κίνα που «ελέγχει κρίσιμους κόμβους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί αυτή την μόχλευση, κατακλύζοντας τις αγορές, παρακρατώντας κρίσιμες εισροές, αναγκάζοντας άλλους να επωμιστούν το κόστος των δικών της ανισορροπιών».

Αυτό είναι ένα μέλλον στο οποίο η Ευρώπη κινδυνεύει να υποταχθεί, να διαιρεθεί και να αποβιομηχανοποιηθεί ταυτόχρονα.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει επειγόντως να διαφοροποιήσει την εμπορική της πολιτική και να εμβαθύνει τη θέση της σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς η αντιπαλότητα των ισχυρών δυνάμεων εντείνεται.

Προειδοποίησε ότι η μετατόπιση της εξουσίας «απαιτεί από την Ευρώπη να μετακινηθεί από τη συνομοσπονδία στην ομοσπονδία».

«Εκεί που η Ευρώπη έχει συνασπιστεί στο εμπόριο, στον ανταγωνισμό, στην ενιαία αγορά, στη νομισματική πολιτική, μας σέβονται ως δύναμη και διαπραγματευόμαστε ως μία. …

Όπου δεν το έχουμε κάνει, στην άμυνα, στη βιομηχανική πολιτική, στις εξωτερικές υποθέσεις, μας αντιμετωπίζουν ως μια χαλαρή συνάθροιση μεσαίου μεγέθους κρατών που πρέπει να διαιρεθούν και να αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Και όπου το εμπόριο και η ασφάλεια τέμνονται, τα δυνατά μας σημεία δεν μπορούν να προστατεύσουν τις αδυναμίες μας .

Πρόσθεσε εύστοχα ότι «μια Ευρώπη ενωμένη στο εμπόριο αλλά κατακερματισμένη στην άμυνα θα βρει την εμπορική της ισχύ να αξιοποιείται έναντι της εξάρτησής της από την ασφάλεια, όπως συμβαίνει τώρα».

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ασυνήθιστα ενωμένη αντίδραση της ΕΕ στη Γροιλανδία «επέβαλε σαφήνεια σχετικά με την ικανότητα δράσης» και μια ισχυρή αντίδραση απέναντι σε μια άμεση απειλή από τις ΗΠΑ «αντηχούσε στο κοινό με τρόπους που κανένα ανακοινωθέν κορυφής δεν θα μπορούσε να είχε επιτύχει».

Αναμένεται ότι αυτή η ομιλία θα προκαλέσει αντιδράσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους σχολιαστές της ΕΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu