Ο Αλ Σίσι έρχεται με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ενώ οι συζητήσεις θα αφορούν κρίσιμα γεωπολιτικά ενεργειακά έργα
Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου με τον Αιγύπτιο Προέδρο Αλ Σίσι να καταφθάνει στην Αθήνα με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο και συνοδευόμενος από αρκετά μέλη στην αντιπροσωπεία του σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου με αφορμή τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν διμερείς συνεργασίες πέραν του ενεργειακού γεωπολιτικού φάσματος, σε επίπεδα όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Financial Report.
Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα έρθει το Ελληνοαιγυπτιακό έργο GREGY, του Ομίλου Κοπελούζου, η υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, ενώ εκτιμάται ότι θα μεταφέρει επίσης καθαρή ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη. Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου πολλές φορές ακόμα και δια στόματος της ίδιας της Φον ντερ Λάιεν, τον προηγούμενο μήνα.
Ακόμα ένα έργο που θα τεθεί στο τραπέζι, αναμένεται να είναι, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις από Κύπρο και Ισραήλ που αποφάσισαν να προχωρήσουν τελικά στην υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική τους διασύνδεση εντός του 2025. Το εν λόγω έργο είναι εξίσου κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης και η εκ νέου ώθησή του σαφώς σημαντικής, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αναθερμαίνει και πάλι το αφήγημα των δύο κρατών στην Κύπρο.
Τέλος, αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι αντιλήψεις των δύο μερών σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) νότια της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, μετά την θεσμοθέτηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), η Ελλάδα έχει αποτυπώσει τα σαφή όρια της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία του 2020, και επιθυμεί τώρα να επιβεβαιώσει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τα θαλάσσια όρια τους μετά από πέντε χρόνια της συμφωνίας.
Η σχετική συμφωνία του 2020 υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο μεταξύ του τότε Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Sameh Shoukry και ουσιαστικά αποτελούσε μια απάντηση στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, το οποίο αγνοούσε εντελώς τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών όπως η Κρήτη και το Καστελλόριζο.
Έτσι, λοιπόν, οι συζητήσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου αναμένεται να έχουν κυρίως γεωπολιτικό και επιβεβαιωτικό χαρακτήρα, ενώ μένει να δούμε ποια θα είναι τα απτά αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες
- Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της μη εκλογής Μερτς στη Γερμανία
- S&P Global: Επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Απρίλιο στην ευρωζώνη – Χαμηλή η ζήτηση στις υπηρεσίες
- ΠΑΟ – Εφές: Game 5 στο ΟΑΚΑ με φόντο την πρόκριση στο Final 4 της Ευρωλίγκας
- Υποχώρησε το μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 4,75% τον Μάρτιο από 5,04%
- Φάμελλος: Κατέθεσε μήνυση για την «Ομάδα Αλήθειας» και τη σχέση της με ΝΔ και Blue Skies
- ΔΕΗ: Ξεκινά η δεύτερη φάση κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 490MW στη Μεγαλόπολη
- Ρεύμα: Στα 28,72 ευρώ/100 kWh για τα νοικοκυριά της ΕΕ το β΄εξάμηνο 2024 – Στα 28,53 ευρώ/100 kWh της Ελλάδας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις