Κέρδισε στις εκλογές της Κυριακής με 52% έναντι 48% του αντιπάλου του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ (Alex Stubb) θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας μετά τις εκλογές και τη νίκη του με 52% έναντι 48% του αντιπάλου του, Πέκα Χααβίστο, υπουργού Εξωτερικών της χώρας μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στη ζωή μου», είπε ο Στουμπ. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική όπου οι κανόνες αμφισβητούνται και υπάρχει ένας πόλεμος δίπλα».
Ο Στουμπ γίνεται πρόεδρος τη στιγμή που η γειτονική Ρωσία έχει εντείνει τη ρητορική της εναντίον της Φινλανδίας και είπε ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορα ως αποτέλεσμα της ένταξης του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ πέρυσι.
Ο Στουμπ έχει διατελέσει πρώην υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου της Φινλανδίας και είναι ειδικός σύμβουλος στην ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.
Στην πορεί του ο Στουμπ ως πρωθυπουργός το 2014 – λίγους μήνες αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία – ενέκρινε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία και κατασκευάστηκε στη Φινλανδία. Τελικά ακυρώθηκε το 2022 μετά την πλήρους κλίμακα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από ορισμένους σχολιαστές για τις απόψεις του για την Κίνα.
Ο Στουμπ θα αναλάβει πρόεδρος την 1η Μαρτίου από τον Sauli Niinistö.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις