Στη διάρκεια των προηγούμενων ταξιδιών του, ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί και σε αραβικά κράτη της περιοχής
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε χθες, Σάββατο, το βράδυ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Ισράηλ, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας της Ουάσινγκτον να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναχώρησε αεροπορικώς από τη βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, πρόκειται να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ και να έχει συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Στη διάρκεια των προηγούμενων ταξιδιών του, ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί και σε αραβικά κράτη της περιοχής. Αυτή τη φορά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επιπλέον σταθμός.
Πρόκειται για το ένατο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το ταξίδι αυτό, για το οποίο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβαλε τις διακοπές του, πραγματοποιείται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας, όπως έχει ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες μετά την υποβολή, την Παρασκευή, μιας νέας συμβιβαστικής πρότασης, η οποία υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μια «συμφωνία» είναι κοντά, όμως η Χαμάς απάντησε κάνοντας λόγο για «αυταπάτη» και καταγγέλλοντας χθες, Σάββατο, «τις αμερικανικές υπαγορεύσεις».
Η Χαμάς απορρίπτει κάθε τροποποιημένη πρόταση συμβιβασμού και ζητάει την εφαρμογή του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.
Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαδικασία δεν βρίσκεται «στην τελική φάση» της και ανέφερε πως διπλωμάτες ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή ένα «πυρήνα εφαρμογής» ώστε να εφαρμοσθούν γρήγορα οι όροι ενδεχόμενης συμφωνίας.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ήταν μείζων νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται να συνεδριάσει στο Σικάγο για να επικυρώσει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη
- Πλακιάς: Όποιος στη δίκη για τα Τέμπη σπιλώσει την μνήμη των παιδιών μου, θα ισοπεδωθεί
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα υπάρξουν αποζημιώσεις εξ αιτίας των μέτρων για τον αφθώδης πυρετό
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
- Το στοίχημα της Μελόνι σε ένα δημοψήφισμα για το δικαστικό σύστημα
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας στον γκαλερίστα
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
- Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







