Πρόσωπα

Ο CEO της TotalEnergies είναι κάθετος: Ενεργειακή μετάβαση χωρίς μόνιμη αύξηση τιμών δε γίνεται!

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies συνεχίζει επενδύει στην παραγωγή και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων παράλληλα με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, γιατί ακόμα αποφέρουν υψηλά κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies από τις εταιρείες που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, μιλώντας από θέση ισχύος δήλωσε στους FT ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποκαλύψουν στον κόσμο ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ένα λιγότερο ρυπογόνο σύστημα θα οδηγήσει σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

«Πιστεύουμε ότι ουσιαστικά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα σημαίνει υψηλότερη τιμή της ενέργειας», είπε ο Πάτρικ Πουγιανέ (Patrick Pouyanne) σε συνέντευξη, στην οποία υπερασπίστηκε τη στρατηγική του ομίλου του που ναι μεν επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τα ορυκτά καύσιμα όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ακτιβιστές είναι αφελείς, υποστήριξε, να πιστεύουν ότι είναι δυνατό να συρρικνωθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προτού πριν υπάρξουν επαρκείς πόροι ανανεώσιμης ενέργειας, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.

«Ο ρυθμός της μετάβασης δεν θα είναι ο ίδιος παντού», είπε. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τις αφρικανικές χώρες απλώς να αποφύγουν να αναπτύξουν τους πόρους επειδή έχουμε αναπτύξει τους πόρους τους για τη δική μας άνεση εδώ και 20 χρόνια».

Ενώ οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές BP και Shell αμφιταλαντεύονται σχετικά με το πώς να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και πόσο γρήγορα θα αποσυρθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Pouyanné παρέμεινε σταθερός στη δέσμευσή του για παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενώ εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από τους ανταγωνιστές σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περισσότερα τα τελευταία χρόνια.

Κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο 

Από τη συνέντευξη στους FT δεν θα μπορούσε να λείψει η κουβέντα για τα κέρδη και τις ανταμοιβές των μετόχων:
Η στρατηγική του Patrick Pouyanne να κινηθεί σε ορυκτά καύσιμα και ΑΠΕ βρίσκει ανταπόκριση στους επενδυτές, καθώς οι επιστροφές στους μετόχους της TotalEnergies είναι υψηλότερες από τους ανταγωνιστές από τότε που ανέλαβε ο ίδιος το 2014 .

«Πρέπει να συνεχίσω να είμαι δυνατός στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. . . Οι άνθρωποι αγοράζουν πρώτα τις μετοχές εξαιτίας αυτού», είπε.

Ο Pouyanné επενδύει σε αιολικά και ηλιακά έργα αλλά όχι μόνο για να μειώσει τις εκπομπές αερίων. Σε αντίθεση με ορισμένους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, βλέπει την ενέργεια ως μια ολοένα και πιο κερδοφόρα ευκαιρία, ιδιαίτερα καθώς αναμένει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε μόνιμα αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ξέρω ότι υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, επομένως θα είναι χαμηλότερη τιμή», είπε. «Δεν το πιστεύουμε γιατί ένα σύστημα όπου [έχετε] περισσότερες διακοπές λειτουργίας από ανανεώσιμες πηγές είναι λιγότερο αποτελεσματικό . . . οπότε πιστεύουμε ότι είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο για επενδύσεις.»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu