Νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών μετά το πλήγμα στο πλοίο Galaxy και την απόφαση της Τεχεράνης να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε σήμερα ότι «το Ιράν έκανε μια κακή επιλογή», ανοίγοντας πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ, και ότι «τώρα πληρώνει» το τίμημα.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στο νότιο Ιράν, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις περιοχές Μπαντάρ Αμπάς, Σιρίκ, Μπουσέρ, Τσαμπαχάρ και το νησί Κεσμ.
Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον του Ιράν «μετά την απροκάλυπτη επίθεση των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εναντίον του M/V GFS Galaxy, υπό κυπριακή σημαία πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπλεε στα Στενά του Ορμούζ».
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη CENTCOM, «ένα μέλος του πληρώματος αγνοείται και το πλοίο δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το ταξίδι του λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε και της σημαντικής ζημιάς στο μηχανοστάσιο».
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είχαν διαμηνύσει πως τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, υποστηρίζοντας πως έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον πλοίου που επιχειρούσε να διέλθει από μη εγκεκριμένη διαδρομή.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ύστερα από το συγκεκριμένο επεισόδιο αποφασίστηκε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ «μέχρι νεωτέρας» και «έως ότου σταματήσει η αμερικανική παρέμβαση στην περιοχή». Υπογραμμίζεται επίσης ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πλοίο να περάσει από τα Στενά του Ορμούζ και ότι εάν ο εχθρός χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα το συμβάν για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τότε θα λάβει «σκληρή απάντηση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυτές είναι οι λίστες με τα προϊόντα, τους προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ, που μειώνουν τιμές
- Νέες επιχειρήσεις με αντοχές, αλλά οι πτωχεύσεις ανεβάζουν ταχύτητα
- Λιανεμπόριο: Άνοδος 4,2% στο τζίρο τον Ιούνιο, αλλά πιο συγκρατημένη αύξηση του όγκου
- Ανεργία στο 7,9% τον Ιούλιο του 2026: Ενίσχυση της απασχόλησης και νέα υποχώρηση των ανέργων
- «Εθνική» στα λόγια, περιορισμένη στην πράξη η πρωτοβουλία για μειώσεις τιμών
- Παρατείνεται η επιδότηση στο diesel, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν
- «Γελοία» η ανάρτηση του Τραμπ για το νησί Χαργκ, λέει o επικεφαλής της National Iranian Oil
- Γεραπετρίτης: Θα… επαννεκινήσουν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








