Διεθνή

Ο Ερντογάν πούλησε drone στη Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για ένα από τα πολλά προσοδοφόρα συμβόλαια που εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επαναπροσέγγισε των χωρών του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρόκειται για ένα από τα πολλά προσοδοφόρα συμβόλαια που εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα καρπώνεται τα οφέλη της πρόσφατης διπλωματικής ώθησης για την αποκατάσταση των δεσμών με τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου.

Ο Ερντογάν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής μεταξύ της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar και του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Ερντογάν έφτασε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα για τον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας στις χώρες του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία θα αποκτήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και να ενισχύσει τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν σε tweet την Τρίτη.

Η SPA δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αξία της συμφωνίας.

Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση από τον Κόλπο συνέβαλαν στην ανακούφιση της πίεσης στην οικονομία της Τουρκίας και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία βρισκόταν σε διαμάχη για χρόνια με τα δύο κράτη του Κόλπου σχετικά με την υποστήριξη της Άγκυρας στα φιλοδημοκρατικά κινήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κατάρ την Τρίτη, τον δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στον Κόλπο από την επανεκλογή του τον Μάιο. Την Τετάρτη πρόκειται να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το SPA ανέφερε ότι ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ παρευρέθηκαν στην υπογραφή ενός σχεδίου αμυντικής συνεργασίας από τον Πρίγκιπα Χαλίντ και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης πολλά μνημόνια κατανόησης σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και οι άμεσες επενδύσεις, ανέφερε η SPA.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συνάντησαν τον Πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, είπε η Άγκυρα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε σε επτά φορές τα επίπεδα του προηγούμενου έτους τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν κοντά στο 40% με τη λίρα σχεδόν 29% χαμηλότερη φέτος.

close menu