Διεθνή

Ο φόρος στις τράπεζες διχάζει τις δύο κυρίες

Η κληρονόμος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα Μπερλουσκόνι επιτέθηκε στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι για το φόρο που επέβαλε στις τράπεζες

Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, μεγαλύτερη κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέκρινε το σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών ως “δημαγωγία”, στην πρώτη δημόσια κριτική της ως επιχειρηματίας για την πρωθυπουργό ύ της Ιταλίας.

Ο φόρος “κινδυνεύει να καταστήσει την Ιταλία λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές”, δήλωσε η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, η οποία προεδρεύει της οικογενειακής εταιρείας Fininvest. “Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα την αλλάξει με τρόπο που να την καθιστά πιο ισορροπημένη”.

Οι δηλώσεις, έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης στη Ρώμη και αποτυπώνουν την ανησυχία των επιχειρηματιών για την κυβέρνηση η οποία προχωρά σε δημοφιλείς επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των πρόσθετων κερδών των τραπεζών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η Fininvest κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Banca Mediolanum, η οποία θα επηρεαστεί από την την απόφαση  της Ιταλικής κυβέρνησης,.

Η Μαρίνα και ο αδερφός της Πιερ Σίλβιο έχουν αναλάβει επίσημα τον έλεγχο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι νωρίτερα αυτόν το μήνα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μείνει μακριά από την πολιτική ανάμειξη του πατέρα τους.

Ωστόσο, η κεντροδεξιά Forza Italia, το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Μπερλουσκόνι και συμμετέχει ως ελάσσων εταίρος στην δεξιά κυβέρνηση, ήταν η πιο επικριτική φωνή στον συνασπισμό της Μελόνι σχετικά με το σχέδιό της να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών.

“Η Forza Italia φέρεται να κρατήθηκε στο σκοτάδι σχετικά με ένα σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών και υπέβαλε αρκετές προτάσεις προκειμένου να μειωθεί το νέο αυτό φορολογικό βάρος κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για να επισημοποιηθεί το διάταγμα”, ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπερλουσκόνι στο τιμόνι του κόμματος.

close menu