Καμία αποχώρηση στρατευμάτων χωρίς πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και αμετακίνητη στάση απέναντι στα πυρηνικά του Ιράν ξεκαθαρίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Την κατηγορηματική του αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο 15 σημείων για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαφοροποιούμενος από τη θετική στάση που τήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF) δεν πρόκειται να τερματίσουν την παρουσία τους στην περιοχή, εάν δεν προηγηθεί ο πλήρης και «πραγματικός» αφοπλισμός της Χαμάς.
Η θέση αυτή αποτυπώνει τις σταθερές κόκκινες γραμμές του Τελ Αβίβ όσον αφορά την ασφάλεια, παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας.
«Το Ισραήλ απορρίπτει το έγγραφο των 15 σημείων. Ο IDF δεν θα πραγματοποιήσει καμία αποχώρηση έως ότου η Χαμάς αφοπλιστεί πραγματικά και θα συνεχίσει να αποτρέπει απειλές εναντίον των δυνάμεών μας και των πολιτών μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται παρά την υποστήριξη που είχε εκφράσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιο, το οποίο είχε επίσης τύχει θετικής υποδοχής από τη Χαμάς.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από την πορεία των διπλωματικών επαφών με την Ουάσινγκτον και τα αραβικά κράτη.
«Θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά: με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με τις δύο αυτές δηλώσεις, ο Νετανιάχου έθεσε ως βασικές προτεραιότητες της ισραηλινής κυβέρνησης τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική αποχώρηση από τη Γάζα και την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ανεξάρτητα από την έκβαση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κέρδη έως 31% για τα quant hedge funds από το sell-off στα κρατικά ομόλογα
- FlyDubai: Τα ΗΑΕ χαρακτηρίζουν απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης την επίθεση με τσεκούρι στο πιλοτήριο
- Axios: Μυστική σύσκεψη στο Καμπ Ντέιβιντ για νέες επιχειρήσεις κατά του Ιράν και πλήγματα στους Χούθι
- Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης»
- Γάκα για θάνατο Μαζωνάκη: «Δεν πρόκειται για πλασμαφαίρεση, το μηχάνημα έχει δηλωθεί στον ΙΣΑ»
- FT: Ελλάδα και Ιταλία πιέζουν τις Βρυξέλλες για δημοσιονομική χαλάρωση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια
- Βίντεο Πιερρακάκη για τις 120 δόσεις: «Βάζουμε κανόνες εκεί που υπήρχαν κενά»
- Εφορία: Πέντε ευκαιρίες για «κούρεμα» προστίμων έως 50%
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








